Kava ob 10h petič: Matej Tonin prisluhnil in pozval k aktiviranju civilne družbe

Slovenska filantropija se je danes v okviru akcije Kava ob 10 h srečala z vodjo poslanske skupine NSi mag. Matejem Toninom. Krovna organizacija na področju prostovoljstva, ki v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij povezuje več kot 1160 članic, je poslancu Toninu predstavila najbolj aktualne zadeve na področju prostovoljstva.IMG_3050Primož Jamšek, vodja programa Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji je poudaril, da se z novelo Zakona o prostovoljstvu pripravljajo spremembe, ki jih prostovoljske organizacije pozdravljajo, saj se odzivajo na stanje in delo v praksi in predvidevajo manj administrativnih  nalog. Je pa izpostavil, da se bo Slovenska filantropija na poslanske skupine ponovno obrnila, če bodo noveli manjkale za širitev in razvoj prostovoljstva pomembne določbe. Ko bo novela zakona v obravnavi v državnem zboru, bodo prostovoljske organizacije pozorne, saj potrebujemo zakon, ki prostovoljskega dela ne bo oviral.
Vodja poslanske skupine Nove Slovenije mag. Matej Tonin je nevladne organizacije pozval, da se povežejo in organizirajo, saj lahko preko parlamentarnih postopkov ustvarijo določen pritisk in postavijo na politično agendo temo, ki je zanje pomembna.  Na ta način se odpre javna debata in tudi vladna koalicija se mora opredeliti do takšnih vprašanj.
Jamšek je Tonina opozoril tudi na sodelovanje nevladnih organizacij z državo preko javnih razpisov in težave, ki se tu še poglabljajo – administrativno prenapihnjeno vodenje in poročanje ter zadrževanje sredstev za izvedene projekte iz formalističnih razlogov. Vsi, ki črpajo sredstva, so prepričani, da bi država tu lahko in morala kaj spremeniti.
Slovenska filantropija prav tako pričakuje premike na področju šolstva, saj že vrsto let spremlja številne pozitivne učinke uvajanja prostovoljstva v šole, pristojno ministrstvo pa ostaja gluho za kakršne koli sistemske spremembe. S podporo posamičnim šolam in mentorjem prostovoljcev se ne moremo zadovoljiti.

***

Akcijo Kava ob 10h Slovenska filantropija organizira z namenom predstavitve prostovoljstva odločevalcem, ki bodo sprejemali spremembe zakonodaje s tega področja. Do aprila 2015 se bomo srečevali postopoma najprej z vodji poslanskih skupin, nato še s poslanci iz pristojnih odborov državnega zbora ter drugimi oblikovalci politik.         
 
 
 
 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor