Kulturni bazar 2015

18. marca 2015 bo v Cankarjev domu ponovno potekal Kulturni bazar, ki vključuje več kot 50 dogodkov. Izbrane gledališke, glasbene in filmske predstave bodo dopolnjevale številne delavnice, predstavitve in predavanja z različnih področij kulture.
Slovenska filantropija vas med 15.30 in 17.45 vabi v Kosovelovo dvorano na dogodek Skozi film o Evropskem letu za razvoj 2015, kjer bodo potekale predstavitve filmov, ogled kratkih filmov ter pogovor na temo migracij, človekovih pravic in medkulturnega dialoga (primerno za OŠ3 in SŠ).
Pogovor, ki bo potekal po ogledu filmov, bo mlade spodbudil k razpravi o temah, kot so spoznavanje različnih kultur, pomembnost spoštovanja človekovih pravic in solidarnosti, spodbujanje strpnega in spoštljivega odnosa do pripadnikov različnih kultur ter medkulturnega dialoga, spoznavanju različnih vidikov migracij in razlogov, zaradi katerih se ljudje odločajo za migriranje oziroma so v to prisiljeni. Film je namreč za otroke in mlade eno najprivlačnejših področij kulture in mogočno izobraževalno orodje ter sijajno izhodišče za spoznavanje in sprejemanje različnosti. Pogovor bosta vodila Franci Zlatar in Marina Uzelac, strokovna delavca na Slovenski filantropiji, ki delujeta na področju migracij že vrsto let, v pogovoru pa bosta sodelovali Maja Zozolly, Ministrstvo za zunanje zadeve in Barbara Kelbl, Javni zavod Kinodvor.
Vabljeni na ogled treh kratkih filmov, prikazanih v okviru Festivala migrantskega filma: 
Od radnika do aktivista – za bolji život, filmska projekcija
Režija: Anja Kuhar in Klemen Krek, Slovenija, video produkcija FMF, 2012, dokumentarni film, 22’, angleški podnapisi
Ob sesutju slovenskega gradbeništva so se tuji delavci znašli v še večji stiski. V nebo vpijoče krivice, ki niso odmevale daleč, so rodile oddajo Viza za budućnost, ki jo je pod okrilje svoje frekvence vzel ljubljanski Radio Študent. Oddaja družbeno marginaliziranim ponuja varen manevrski prostor za opozarjanje na svoje probleme v upanju, da bodo dosegli čim širši krog in vsaj delno pomagali spremeniti položaj v gradbeništvu. Film je dokument časa o oddaji, ki služi kot sredstvo opolnomočenja in iz delavcev ustvarja aktiviste.
Nisem copata! / I’m not a copata!, filmska projekcija
Režija: Gibran Skippy Eckles in Greg Evseev, Slovenija, video produkcija FMF (projekt Pankultikum), 2014, dokumentarni film, 20’, angleški jezik
To ni še ena žalostna migrantska zgodba. Ko je vzrok migracije ljubezen in ne (zunanja) prisila, se naše tri »necopate« znajdejo v novem okolju in skušajo privaditi svojemu novemu »položaju«. Nisem copata! se osredotoči na zamenjavo ustaljenih spolnih vlog, ko se fantje znajdejo v vlogi »hišnih gospodinj«, in na njihove poskuse privaditi se na novo življenje. Hkrati pa nam pokaže, kako in zakaj je Slovenija postala njihov novi dom.
Druga mama / A doua mamă, filmska projekcija
Režija: Bianca Sescu, Romunija, 2011, dokumentarni film, 11’, angleški podnapisi
V Romuniji po padcu komunizma na tisoče otrok in najstnikov bojuje nenehno bitko za preživetje, saj so njihovi starši odšli v tujino v iskanju službe in denarja, s katerim bi lahko podpirali družino.
KB2015_program strokovnega usposabljanja
 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor