O delavskih pravicah in trgovini z ljudmi v Mariboru

V torek, 12. maja 2015, bo Slovenska filantropija od 12. do 17. ure na Trgu svobode v Mariboru izvajala informiranje o delavskih pravicah migrantov in o organizacijah, ki so posameznikom na voljo za pomoč v primeru, da so jim kršene pravice iz delovnega razmerja. 
photoDK_trgovina_05Na problematiko bo na provokativen način opozarjal tudi migrantski delavec Mirsad, ki bo kot prodajni artikel mimoidočim “ugodno” naprodaj v kartonasti embalaži (projekt je del osveščevalne akcije, ki so jo pripravili v socialnem marketingu Iz principa).
Informiranje Slovenska filantropija organizira v okviru projekta Boj proti trgovini z ljudmi – širjenje informacij je orožje proti izkoriščanju, ki ga sofinancira Urad RS za komuniciranje.
Namen projekta je informiranje, ozaveščanje in opolnomočenje migrantskih delavcev in širše javnosti o nevarnostih trgovine z ljudmi, kot tudi seznanjanje delavcev z njihovimi pravicami, dolžnostmi in možnostmi vključevanja v slovensko družbo. Več o projektu 
Saj ni res, pa je: Zgodba migrantskih delavcev iz Trbovelj
V začetku marca  je Slovenska filantropija prejela obvestilo s strani Območnega združenja Rdečega križa Trbovlje, da so k njim po humanitarno pomoč prišli delavci migranti. Ugotovilo se je, da delavcem migrantom niso kršene le pravice iz delovnega razmerja (neizplačane plače, nadure, regres), temveč so bili nastanjeni v objektu brez električne energije, ogrevanja in tople vode.
Delodajalec, ki je bili skrbnik za njihovo namestitev, ni plačeval računov za električno energijo. V pogovoru z Elektro Ljubljana d.d. smo ugotovili, da dolžnik kljub opominom ni poravnal dolga ter so bili na omenjenem objektu sredi januarja prisiljeni izklopiti elektriko.
Nekateri delavci so delodajalca prijavili Inšpekciji za delo, a večina tega koraka ne upa narediti, saj menijo, da bodo tudi težko prišli do zasluženega denarja.
Naknadno smo izvedeli, da so z delavci konec marca podpisali odpoved iz poslovnih razlogov.
 
 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor