Ob knjigah V morju so krokodili in Čas čudežev o aktualni begunski situaciji

Zaradi vojn, konfliktov in nasilja je danes na begu več kot 60 milijonov ljudi. V Evropo jih vsak dan pride 2000. Med njimi je okoli tisoč mladoletnih otrok. Mnogih na poti ne spremljajo ne starši ne sorodniki. Kakšne so njihove zgodbe? Kako jim je, ko prodrejo v utrdbo Evropo?
Mladinska knjiga je v zadnjem času izdala kar dve knjigi, ki pripovedujeta o usodi mladoletnih beguncev. Pustolovski roman V morju so krokodili, ki ga je napisal pisatelj italijanskega rodu Fabio Geda, opisuje, kako se deček Enajatolah prebija iz Afganistana v Italijo, junak literarnega dela Čas čudežev avtorice Anne-Laure Bondoux pa je enajstletni Koumajl, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zbežal v Francijo pred vojno na južnem Kavkazu. Na srečanju bomo predstavili obe knjigi, spregovorili pa bomo še o tem, kako begunci, zlasti otroci brez spremstva, danes živijo pri nas, v Sloveniji. Kdo so? Kakšne so njihove težave? Kaj potrebujejo? Kaj pomenijo predlogi Bruslja, da bi morala vsaka država članica Evropske unije sprejeti določeno število, t. i. kvoto, pribežnikov? Kaj bi te kvote pomenile za Slovenijo? Kako bomo v prihodnje poskrbeli za zaščito beguncev?
Vabljeni v petek, 25. septembra 2015, ob 12. uri v knjigarno Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani. Z vami bodo Marina Uzelac, Franci Zlatar in Anica Mikuš Kos iz Slovenske filantropije, ene izmed osrednjih organizacij za pomoč beguncem v Sloveniji, begunec iz Afganistana, ki je prišel v Slovenijo kot otrok brez spremstva, spregovorila pa bosta tudi avtorja spremnih besed obeh knjig, Aldo Milohnić in Katja Čibej Fras.
Veselimo se vaše udeležbe!
Slovenska filantropija v sodelovanju z Mladinsko knjigo
MK logo                                                                               logo SF_mali

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor