Mednarodni dan migrantov

Ob mednarodnem dnevu migrantov Slovenska filantropija poziva k spoznanju, da migracije prepoznamo kot priložnost, in opozarja na spremembe novega Zakona o mednarodni zaščiti. 18. decembra v Brežicah pripravlja prvega v nizu javnih dogodkov na temo migracij – Migranti med nami. 
Migracije so gonilo svetovne zgodovine in razvoja, zato jih je tudi v času, ko se soočamo s prihajanjem velikega števila migrantov v Evropo, treba gledati predvsem kot izziv in ne problem. Predstavljajo namreč priložnost. Najprej priložnost za vzpostavitev bolj uravnoteženega razvoja sveta. Dočakali smo namreč najbolj nazoren prikaz tega, kaj pomeni izkoriščati en del sveta za blagostanje drugega. In predstavljajo človeški potencial, ki lahko prispeva k nadaljnjemu razvoju Evrope. Migranti ne predstavljajo grožnje za delovna mesta domačinom, pač pa s prihodom ustvarjajo nova delovna mesta.  In država lahko s pametno politiko integracije posredno prispeva k novim delovnim mestom za vse. Danes uspešne skupnosti so tiste, ki so že znale integrirati migrante. Zato je pomembno, da tudi Slovenija prepozna priložnosti, ponudi migrantom učinkovit integracijski model, ki bo prišlekom v naši državi omogočil čim hitrejšo vključitev v družbo, participacijo v naše skupno dobro in svetlo prihodnost za njih in nas vse.
»Skrbi nas nov zakon o mednarodni zaščiti, ki uvaja hitre postopke odločanja. Ob odločanju o tako zelo usodnih vprašanjih, kot je življenje, je potrebno veliko znanj in previdnosti, da ljudem, ki upravičeno iščejo zaščito, te ne odklonimo. In ni najbolj pomembno, od kod prihajajo, pač pa pred čim bežijo,« ob mednarodnem dnevu migrantov poudarja Tereza Novakizvršna direktorica Slovenske filantropije.
Slovenska filantropija v decembru in januarju v sodelovanju z več organizacijami pripravlja niz javnih dogodkov na temo migracij – Migranti med nami. Z različnimi gosti in odprtim prostorom za pogovor želimo v krajih, ki so s prihodom beguncev neposredno povezani, razbijati strahove, odstirati poglede in iskati odgovore.
Predstavljali bomo države, iz katerih begunci prihajajo, situacijo v teh državah nekoč in danes, pa tudi perspektivo vseh, ki skupaj živimo v Sloveniji: pridružili se nam bodo begunci in migranti v Sloveniji, strokovnjaki, predstavniki lokalne skupnosti in prostovoljci.
Dogodki bodo hkrati priložnost za druženje ob glasbi in afganistanski hrani.
S prvim dogodkom v Brežicah bomo 18. decembra 2015 obeležili mednarodni dan migrantov, v Mariboru bomo 22. decembra, v Ljubljani, Murski Soboti in v Logatcu pa se srečamo v januarju 2016.
 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor