8. Festival migrantskega filma

Sredi junija, natančneje med 15. in 20. junijem, vas vabimo na projekcije in spremljevalne dogodke že 8. Festivala migrantskega filma. Letošnji festival v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Festival prinaša zgodbe mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, so pozabljeni in premalokrat slišani. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov opozarjamo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizma in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z žicami, rezili, zidovi, taborišči ter smrtonosnimi politikami. Prav tako pa opozarjamo na še vedno obstoječi kolonializem, propagando o beguncih in vlogo medijev ter spregovorimo o pravični ekonomiji onkraj kapitalizma.
V petih sklopih – Kolonializem, Politike vs. človekove pravice, Pravična ekonomija onkraj kapitalizma, V primežu nasilne realnosti, Portreti in Pečat izgnanstva – bo festival gledalcem ponudil 22 filmov iz 14 držav, številnih že nagrajenih na festivalih v tujini. Celoten program.
Osrednji del festivala bo potekal v Ljubljani. Tako kot pretekla leta nas ponovo gostita Slovenska kinoteka in Kinodvor, prav tako pa bomo prisotni v Mestni elektrarni Ljubljana in Socialnem centru Rog-Second Home. Prisotni bomo tudi v Ajdovščini, Črnomlju, Metliki, Mariboru, Ljutomerju, Žalcu, Murski Soboti, Logatcu, Novem mestu in Velenju.
Filmskim projekcijam se pridružujejo tudi pogovori, katerih se bodo udeležili gostje iz Slovenije in tujine. Festival bo 15. junija ob 18.30 odprl film Jaz, črnec. Nadgrajeno. Projekcije se bo udeležila avtorica filma Ro Caminal, kateremu bo sledil odličen antropološki film iz leta 1958, Jaz, črnec, ki ga prikazujemo v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Z Ro bo istega večera potekal pogovor o konstrukciji Drugega v filmu, ki ga bo vodila dr. Sarah Lunaček.
V petek, 16. junija, odpiramo pomembno, a pogosto pozabljeno temo o Zahodni Sahari. Po projekciji filma Življenje časa: Referendum in upor v Zahodni Sahari, režiserke Iare Lee, bo namreč sledil pogovor o zadnji koloniji v Afriki.
V nedeljo, 18. junija bo v Second Home v sodelovanju z društvom Gmajna potekal literarno obarvan večer, saj za vas pripravljamo Migrantsko literaturo na glas. Sledila ji bo projekcija kratkih filmov, med drugim film Brez doma režiserja Samerja Arkawija, begunca iz Sirije. Poleg tega, da si boste imeli priložnost ogledati prvenec mladega režiserja, ga boste imeli priložnost tudi osebno spoznati ob pogovoru.
19. junija se bomo selili v Mestno elektrarno, kjer bomo v sodelovanju z Mirovnim inštitutom prikazali sklop petih filmov na temo pravične ekonomije onkraj kapitalizma. Izbrani filmi bodo pokazali primere dobrih praks, kako se da delati in živeti onkraj izkoriščanja, v debati pa bomo premislili, kako te modele lahko uresničimo v lastnem okolju.
Z zadnjim dnem festivala obeležujemo Svetovni dan beguncev. Ob 10. uri zjutraj ste vabljeni v Atrij ZRC na okroglo mizo na temo medijev in propagande o beguncih, katere se bo udeležil tudi nemški novinar Steffen Dobber (Die Zeit). Večer pa zaključujemo s posebno projekcijo odličnih kratkih filmov, med drugim tudi filma Prepovedana telesa, režiserja Jérémieja Reichenbacha. Francoski režiser se nam bo v Kinoteki pridružil in delil svojo zgodbo z nami.
Vabljeni!

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor