Pogovor "Mediji in propaganda o beguncih"

Dan: 20. junij 2017
Lokacija in ura: Atrij ZRC, 10:00
Sodelujoči: Steffen Dobbert (novinar časnika Die Zeit in Zeit online), Mojca Pajnik (Mirovni inštitut in Fakulteta za družbene vede), Mojca Širok (novinarka RTV Slovenija), Tadej Troha (Filozofski inštitut ZRC SAZU) in Max Zimani (Zavod Global).
Povezovalec: Jure Gombač (Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU).
Pogovor je potekal v sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije in Mirovnim inštitutom, ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
Pogovor ob svetovnem dnevu beguncev, ki je potekal 20. junija 2017 v Atriju ZRC, sta odprla Franci Zlatar iz Slovenske filantropije in vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. 
Steffen Dobbert, novinar časnika Die Zeit in Zeit online, ki dela na področju ukrajinske, beloruske in ruske politike, je predstavil načine, kako propaganda deluje v Rusiji. Izpostavil je njene posebnosti, na kakšen način krši mednarodne zakone in kako so po letu 2008 pričeli z investicijami v nove medije, ki so privlačni za mladino. Z orisom propagande in njene prisotnosti v medijih je nadaljevala Mojca Pajnik iz Mirovnega inštituta in Fakultete za družbene vede. Pri tem je izpostavila Twitter, platformo, ki je prevzela mesto političnih razprav. Izpostavila je, da javnost išče potrditve že slišanih novic, ne pa resnice.  Max Zimani, z zavoda Global, je namenil besede odnosu slovenske politike do beguncev. Opaža, da slovenska javnost obravnava begunce kot grožnjo za lastno identiteto, saj so ti “drugačni”. Po njegovem mnenju novinarji namerno iščejo v beguncih nekaj šokantnega ali vsaj posebnega, v čemer se razlikujejo od Slovencev. Poudaril je tudi, da begunec v mislih slovenskega državljana ne obstaja kot posameznik, temveč kot del skupnosti. Stalno pa se pozablja, da begunci in migranti prinašajo mnoge pozitivne spremembe, tako ekonomske kot družbene. Novinarka Mojca Širok (RTV Slovenija) je orisala medijsko poročanje o beguncih v Italiji in razlike med migracijsko politiko v Italiji in drugih državah. Nadaljeval je Tadej Troha s Filozofskega inštituta ZRC SAZU, ki je predstavil razlike med beguncem in migrantom, kot jih dojemajo slovenska javnost in mediji. Na podlagi enostavnih grafik je razložil, kako se pojma prekrivata, razlikujeta in medsebojno vplivata. 
Po predstavitvah je sledil pogovor z občinstvom.  Dotaknili so se tudi propagande, begunske politike, medijev in asimilacije. Diskusija se je nadaljevala tudi v čas pogostitve, ki jo je pripravila Skuhna.
Povzetek pripravila: Karolina Pyzik

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor