“Stopiti iz območja udobja”

You can read the interview in English here.

Jan Brožek prihaja s Češke. Od septembra 2019 do avgusta 2020 je bil prostovoljec Slovenske filantropije v okviru programa Evropska solidarnostna enote, delal pa je v Dnevnem centru za migrante v Mariboru.

Kaj te je motiviralo za delo z begunci?

Po diplomi nisem vedel, v kaj se usmeriti in spoznal, da mi manjka kakšna daljša izkušnja iz tujine. Tema migracij me zanima in imel sem že nekaj delovnih izkušenj na tem področju, zato sem iskal v tej smeri. Kar nekaj časa je trajalo, na koncu pa sem bil izbran za projekt v Švici, kjer sem delal z mladoletnimi begunci brez spremstva. Tisto leto je bilo neverjetno in hudo mi je bilo, ko se je praksa končala. Zato sem se odločil, da bom še eno leto prostovoljec in k sreči sem novo priložnost našel v Sloveniji.

Kaj vse počnete v Dnevnem centru?

Skupaj z otroki in najstniki smo igrali družabne igre, delali domače naloge, redno smo imeli pouk angleščine, pripravljali smo medkulturne dogodke, šli smo v gledališče, na izlete …

Kaj ti prostovoljstvo prinaša, kaj lahko prispevaš ti?

S prostovoljstvom sem dobil nov pogled na številne plati življenja, nove uvide v naš svet in družbo. Ugotovil sem, kaj si želim v življenju početi. Na Češkem živimo v nekakšnem mehurčku, nismo pretirano odprti za nove stvari in ideje. Po zaslugi prostovoljstva pa sem stopil iz območja udobja. Pridobil sem tudi samozavest in nove prijatelje!

Katera prostovoljska izkušnja se te je najbolj dotaknila?

Stvari, ki jih ne vidim osebno, se me ne dotaknejo zlahka, zato sem ob začetku begunske krize zgodbe sprejemal zgolj kot informacijo. Nato sem v Švici prvič srečal ljudi, ki so jih dejansko prestali. Poslušal sem zgodbe dečkov in deklic, ki so v Švico prišli brez staršev, preživeli pot skozi puščavo, se stiskali in skrivali v avtomobilih, na čolnih brez rešilnih jopičev – in niti plavati niso znali. Na poti so bili izpostavljeni mučenju in izsiljevanju. To je bil zame odločilni trenutek, trenutek, ko sem spoznal, da je vse to res, da se dejansko dogaja.

Bi prostovoljcem priporočil Evropsko solidarnostno enoto?

Zagotovo! Mislim, da je to najboljši način, da pridobiš izkušnje v tuji državi. Izbereš temo, ki te zanima, in državo, v katero želiš iti. Ni tveganja. Za finančno plat je poskrbljeno, nad organizacijami pa bdijo še nacionalne ali koordinacijske agencije, tako da če slučajno pride do kakšnih težav, nikoli nisi prepuščen sam sebi.

V okviru programa Dnevnega centra za migrante Slovenske filantropije, ki deluje v poslovnih enotah Ljubljana in Maribor, sMo v letu 2019 zabeležili 910 udeležencev aktivnosti in 7.099 obiskov.

Po podatkih Zavoda Movit je Slovenija od leta 2014 do 2019 preko programa Eramsus+, ki se zadnje leto imenuje Evropska solidarnostna enota, v projektih prostovoljstva gostila 1.199 prostovoljcev v okvirno 102 organizacijah, v tujino je pa je odšlo 496 prostovoljcev iz Slovenije.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor