12. Festival migrantskega filma

Slovenska filantropija dvanajstič organizira FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA (FMF). V  Ljubljano in 8 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal med 14. in 17. junijem v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo festivalske filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

V petih sklopih – Nasilne meje, Portreti, Imperializmi, Mladoletniki in mladoletnice na poti ter Raznoliki obrazi migracij bo festival gledalcem ponudil 21 filmov iz 12 držav. Na festivalu bo gostovalo 8 filmskih ustvarjalcev in gostje spremljevalnih dogodkov. Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje, še vedno obstoječe imperializme, zlorabo naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev ter pomen solidarnosti.

IZJAVA ZA JAVNOST OB SVETOVNEM DNEVU BEGUNCEV (20. junij)

»Šest let po množičnih migracijah čez slovensko ozemlje in času, ko smo za hip pokazali kanček solidarnosti do »ubogih« beguncev, ki jih je z domov pregnala kruta vojna, so zgodbe migrantov izginile iz množičnih občil, pogosto jih nadomeščajo zgodbe o »problemih«, s katerimi se soočamo zaradi migracij. Toda ali so migracije res problem? Ali problem tiči predvsem v nas, v našem strahu pred neznanim in tujim, v našem strahu pred tem, kako se soočiti s posledicami preteklih napak? V naši nezmožnosti poiskati dobre in trajnostne rešitve za svojo prihodnost. Prebivalstvo Evrope se stara, Slovenija bo, če bo želela preprečiti upad števila delovno sposobnega prebivalstva, po nekaterih projekcijah potrebovala letni selitveni prirast, ki bo presegal 10.000 ljudi letno. Mi pa sodobne migracije obravnavamo predvsem kot varnostni problem. Ukvarjamo se pretežno z vračanjem migrantov, ki bi želeli vstopiti v našo državo, sprejemamo zakonodajo, ki ljudem onemogoča pridobitev mednarodne zaščite, migrantom zaostrujemo pogoje za pridobitev statusa in omejujemo njihovo pravico do družinskega življenja. Vključevanje v družbo pogosto razumemo enostransko, predvsem v smislu postavljanja pogojev, ki jih morajo migranti izpolniti, da bodo postali del naše družbe. Mi pa jim pri tem ne pridemo dovolj naproti.«
mag. Franci Zlatar, vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji

V četrtek, 10. junija ob 17. uri smo v ljubljanskem Mestnem muzeju organizirali predfestivalski dogodek v sodelovanju s Platformo SLOGA (projekt Climate of Change) in okoljsko organizacijo Focus (projekt Our Food. Our Future – Lačni pravičnosti). Po projekciji filma Revolucija 25% (The 25% Revolution, 2021) je sledil pogovor Človeški obrazi podnebnih sprememb: Vplivi podnebnih sprememb na migracije.

PONEDELJEK, 14. 6.

Otvoritev festivala bo v ponedeljek, 14. junija ob 21.30 uri na Kinodvorovem Kinodvorišču v Ljubljani. Otvoritveni film Izziv solidarnosti (Défi de solidarité, 2019) sta posneli francoski avtorici Anne Richard in Caroline Darroquy.

TOREK, 15. 6.

Letos bomo spregovorili tudi o zlorabi naravnih dobrin ter migrantskih delavk in delavcev, dogodek organiziramo v sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus. Ob 18.00 uri bosta v Slovenski kinoteki na sporedu filma Ukradene ribe (Stolen fish, 2020) in Naš teritorij (Notre territoire, 2019), po projekciji pa se bomo pogovarjali z Emilio Pluskota, producentko filma Ukradene ribe (pogovoru se bo pridružila v živo preko Zooma), Goranom Lukićem iz Delavske svetovalnice in Živo Kavka Gobbo iz okoljske organizacije Focus.

Dogodek s premiero filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (2021) in pogovorom organiziramo v sodelovanju z Mestom žensk in Kinodvorom. Projekcija bo na sporedu ob 21.30 na Kinodvorovem Kinodvorišču, sledil bo pogovor z Niko in Metko Autor (režiserka in protagonistka filma).

SREDA, 16. 6.

V Slovenski kinoteki si lahko ob 18.00 ogledate film Svoboda, to je velika beseda (La libertad es una palabra grande, 2018), po projekciji pa bo sledil pogovor z Guillermom Rocamora, avtorjem filma, v živo preko Zooma.

Ob 21.30 v sodelovanju z Mestom žensk na dvorišču Slovenske filantropije organiziramo Kino na prostem. Po projekciji videa Katastrofični blues I (2020) bo sledil pogovor z ustvarjalkami filma.

ČETRTEK, 17. 6.

Zadnji festivalski dan bosta ob 17.30 v Slovenski kinoteki na sporedu projekciji filmov Reka duhov (Rijeka Duhova, 2019, Zoran Kosanović) in Go game (2019, Nadina Maličbegović). Po tem bo sledil pogovor Nasilne meje z avtorjema in fotografom Joštom Frankom.

Festival bomo zaključili ob 20. uri na dvorišču Slovenske filantropije s projekcijami petih kratkih filmov v okviru dogodka Kino na prostem.

Več o programu letošnjega festivala in spremljevalnih dogodkih lahko preberete na spletni strani festivala http://fmf-slovenija.si.

Udeležba na dogodkih je brezplačna z izjemo ljubljanske premiere filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (Nika Autor, 2021), ki bo prikazan v sodelovanju z Mestom žensk in Kinodvorom.

Obiskovalke in obiskovalce naprošamo, da se držijo veljavnih epidemioloških ukrepov.

Deli prispevek: