Pogovor ‘Ukrajina, Slovenija in šola’

Slovenska filantropija je 21. 9. 2022 prek ZOOMa organizirala interaktivni moderiran pogovor z Oleno Čebotarenko, večletno učiteljico v Ukrajini. S tem smo želeli pomagati delavcem in delavkam v sistemu vzgoje in izobraževanja v RS, da ne bi povsem na novo odkrivali podobnosti in razlik v povezavi s šolo v obeh državah. Pogovor ni bil namenjen predstavitvi vrednotenja izobraževanja, temveč predstavitvi sistema v Ukrajini, v katerega so bili do sedaj vpisani šolajoči se otroci.

Vojna v Ukrajini je nenadoma prisilila ogromno število ljudi, da so začasno zamenjali svojo državo prebivanja. Že v prejšnjem šolskem letu se je v šolsko izobraževanje vključilo veliko otrok iz Ukrajine, večina s šolanjem v živo nadaljuje, nekateri pa so v šolskem letu 2022/23 v Sloveniji ali nasploh, prvič vpisani v izobraževalne programe.

Kljub geografski bližini Slovenije in Ukrajine opažamo različne kulturne pristope k izobraževanju, ki se izražajo tako v samem sistemu, kot v samem dojemanju šolskega sistema. Ali ste vedeli, da npr. ponavljanje razreda predstavlja veliko sramoto in da se v praksi v ukrajinskem izobraževalnem sistemu to zgodi zelo redko?

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor