Nasilje nad ženskami, družinsko nasilje in nasilje kot posledica vojne – vloga prostovoljca

V EU je ena od treh žensk žrtev spolnega ali fizičnega nasilja. Vsaka druga ženska je potencialna žrtev nasilja v družini. Nasilje nad ženskami pa se povečuje tudi kot posledica vojne, kot je bilo to nedavno mogoče zaznati ob primeru vojne v Ukrajini.

Kot prostovoljci pogosto vstopamo v zaupni krog osebe, ki ji nudimo prostovoljsko pomoč, pri delu pa se lahko srečamo z osebami z izkušnjo nasilja. Ključno je, da smo  seznanjeni s tematiko do te mere, da se znamo na situacijo odzvati in žrtev informirati ter o pojavu nasilja opozoriti pristojno osebo ali organizacijo.

Problematiko nasilja nad ženskami, njegovih pojavnih oblik in načine odzivanja bomo v sodelovanju Slovenske filantropije z Društvom SOS (telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja) predstavili v dvourni delavnici. Z nami bosta predstavnici Društva SOS telefon, Jasmina Imširović Durić in Sara Al-Daghistani.

 

PASICA_Naslovne_za_Uvodna_izobrazevanja_52

 

Delavnica bo potekala v četrtek, 19. 10., od 16:00 do 18:00 v prostorih Slovenske filantropije, na naslovu Cesta dolomitskega odreda 11.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest preko spletnega obrazca.

 

Vsebine:

  • Kaj je nasilje nad ženskami in nasilje v družini?
  • Kateri so dejavniki tveganja za pojav nasilja nad ženskami in nasilja v družini?
  • Kakšen je pravni okvir odpravljanja in preprečevanja nasilja nad ženskami v Evropi in v Sloveniji?
  • Kako kot prostovoljec lahko ukrepam v primeru zaznave nasilja nad ženskami?
  • Primeri obravnave nasilja nad ženskami pri SOS telefonu in na Slovenski filantropiji.
  • Podporni sistem za delo z migrantkami, žrtvami nasilja.

 

Delavnica je namenjena mentorjem_icam in koordinatorjem_icam prostovoljcev ter prostovoljcem_kam, ki bi želeli izvedeti več o temah nasilja nad ženskami, nasilja v družini in nasilja kot posledico vojne ter se seznaniti z oblikami pomoči in podpornimi organizacijami, ki na tem področju delujejo v Sloveniji.

 

Za več informacij o delavnici se obrnite na Vesno Strlič na elektronskem naslovu usposabljanja@filantropija.org ali na telefonski številki (01) 433 40 24.

 

V praktičnem delu delavnice bomo obravnavali primere nasilja, zato svetujemo, da se nam na tem delu pridružite tisti, ki sami nimate izkušnje nasilja oziroma ste izkušnjo predelali.

 

V okviru projekta VERA 2023 (Volunteering, equality, rights, action), ki ga vodi CEV – evropski prostovoljski center, Slovenska filantropija izvaja delavnice z namenom opolnomočenja prostovoljskega sektorja na teme, ki jih skupno povzema krepitev demokratične participacije, inkluzije in naslavljanje diskriminatornih praks. 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor