Filantropski razmislek: Nestrpnost rodi nasilje

“Velika prednost dela na Slovenski filantropiji je gotovo ta, da dnevno srečujemo ogromno različnih ljudi. Delamo namreč s socialno ranljivimi, migranti_kami, osebami brez zdravstvenega zavarovanja, bolnimi, prostovoljci_kami, mentorji_cami prostovoljcev_k, učitelji_cami, podjetji in mnogimi drugimi. Skozi njihove zgodbe se (na)učimo sprejemanja različnosti in tega, da človeka ne smemo soditi po finančnem stanju, barvi kože, veri ali kakšni drugi okoliščini. K pravični obravnavi vseh, ki pri nas poiščejo pomoč nas zavezujejo tudi 4 osnovna načela humanitarnosti: humanost, nevtralnost, nepristranskost in neodvisnost.

Pri svojem delu pa se pogosto srečujemo tudi z nestrpnostjo. Večinoma gre za zlobne komentarje na socialnih omrežjih, v nedavnem incidentu pa je enemu izmed sodelavcev_k neznana oseba/osebe čez noč polepila avto z neonacističnimi simboli in slogani.

V preteklosti smo se bili primorani že večkrat ukvarjati s podobnimi situacijami, zato dobro vemo, da napadi na zaposlene v nevladnih organizacijah niso nič novega. Pa ne samo pri nas, tarča groženj in napadov, včasih z zelo tragičnimi izidi, so zaposleni v nevladnih organizacijah po vsem svetu. Ravno v tem tednu smo lahko v novicah brali o tragičnem dogodku, ko je bilo v Gazi ubitih 7 humanitarnih delavcev_k, ki so prišli tja pomagat z vsega sveta.

Vsako nasilje nad zaposlenimi v nevladnih in humanitarnih organizacijah je zato potrebno vzeti skrajno resno. Naše poslanstvo je pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo. Pri nudenju pomoči ne diskriminiramo glede na socialni položaj, barvo kože, spolno usmerjenost, vero ali katerokoli drugo osebno okoliščino. V vseh naših enotah se trudimo ustvarjati varne prostore za vse. Napadi na nas, naše zaposlene ali prostovoljce_ke, nas ne bodo odvrnili od pomoči najšibkejšim, ampak so kvečjemu še trdnejši dokaz, da je glasno zagovorništvo vseh, ki pri nas poiščejo zatočišče in pomoč, še kako potrebno. Potreba po zagovorništvu bo za nas obstajala dokler bo obstajalo nasilje nad drugačnimi.

Zato bomo še naprej vsakršno grožnjo ali dejanje nestrpnosti oz. diskriminacije prijavili pristojnim organom in od njih tudi zahtevali hitro in odločno ukrepanje. Verjamemo, da smo vsi soodgovorni za to, v kakšni družbi živimo. 

Vse, ki ste skeptični do drugačnosti, pa prijazno vabimo, da si mnenje o ljudeh iz drugih kultur ustvarite na podlagi lastnih izkušenj in nas obiščete. Izvajamo različne programe za pomoč pri integraciji priseljenih oseb, kjer najpomembnejšo vlogo odigra prav lokalno okolje in vsi, ki smo del le-tega. Integracija je namreč dvosmeren proces. Tistim, ki ste priča kakršnemukoli nasilju, pa polagamo na srce, da se na diskriminacijo in nestrpnost vedno brezkompromisno odzovete in ju na vsakem koraku ostro in glasno obsodite.

Le tako bomo korak za korakom zgradili bolj sprejemajočo družbo za vse.”

– Ekipa Slovenske filantropije

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor