Filantropski razmislek: Zakaj bi v svojem prostem času počel nekaj zastonj?

“Pred nami je Nacionalni teden prostovoljstva, čas, ko v ospredje postavimo prostovoljce, prostovoljke, prostovoljske organizacije in njihove dosežke. Prostovoljstvo je plemenito dejanje posameznikov in posameznic, ki brez plačila namenijo svoj čas, znanje in veščine za dobrobit drugih ljudi, skupnosti, živali in narave.

Zakaj bi bil nekdo prostovoljec, prostovoljka, zakaj bi v svojem prostem času počel nekaj zastonj? Vprašanje, ki si ga zastavljajo predvsem tisti, ki prostovoljstva ne poznajo ali pa ga še niso izkusili. Vprašanje, ki ga pogosto zastavijo mediji, še posebej v času, ko so novice polne tragičnih zgodb in konfliktnih situacij. Prostovoljci_ke se za aktivacijo odločajo, ker želijo narediti spremembo. Aktivirajo se na tistih področjih, ki so povezana z njihovi vrednotami ter na področjih, kjer so zaznali, da je pomoč potrebna. Delajo dela, za katera čutijo, da imajo dovolj izkušenj, znanj ali sposobnosti.

Najlepše pri prostovoljstvu je to, da gre za dvosmeren proces. Prostovoljci_ke ob delu pridobijo številne izkušnje, krepijo medosebne vezi in osmislijo svoj čas. Številne raziskave potrjujejo, da v okviru prostovoljskega procesa pridobijo največ ravno prostovoljci_ke sami. Dokazujejo, da so tisti, ki dajejo svoj čas brezplačno srečnejši, bolj zdravi in da tudi živijo dlje.

Vedno me navdušujejo mladi prostovoljci in prostovoljke. Otroci in mladostniki_ce se v nasprotju s prepričanji, ki jih pogosto slišimo v družbi, zelo radi odločajo za prostovoljske aktivnosti in pomembno je, da jim šole in mladinske organizacije to priložnost tudi ponudijo. Ključna oseba pri prostovoljskih zgodbah mladih je mentor ali mentorica, ki prostovoljce_ke povabi, jih za delo usposobi in jim nudi podporo. V okviru letošnjega Slovesnega dne prostovoljstva bomo 39 šolam in več kot 500 učencem in učenkam podelili naziv Junaki našega časa. Kakšen potencial solidarnosti in empatije se skriva v mladih in koliko bi se jih še vključilo, če bi le imeli možnost in priložnost?

Da je v ljudeh močen vzgib po tem, da pomagajo drugim, doživimo ob vsakoletnih kriznih situacijah. Prve dni po lanskoletnih poplavah je bilo vsem, ki so želeli pomagati, težko omogočiti dostop do terena in pomoči potrebnih. Pomoč na območjih, prizadetih od lanskoletnih poplav, je potrebna tudi te dni, zato Slovenska filantropija organizira delovne akcije v Črni na Koroškem. Odziv je, a premajhen za vse potrebe. Po naših kanalih dosežemo premajhno število ljudi. Mar ne bi bilo lepo, če bi bilo prostovoljstvo vsakodnevno v medijih? Da bi ob dnevnih novicah poročali tako o potrebah in rešitvah, ki jih prinesejo zgodbe prostovoljcev in prostovoljk? Mislim, da bi bilo potem prostovoljstva še veliko več, občutek, da lahko vsak posameznik_ca vpliva na kakovost življenja v skupnosti, pa večja.

Vsak od nas je lahko prostovoljec ali prostovoljka, seveda v kolikor se za to odloči. Vsak ima znanja, izkušnje in veščine, da lahko nekomu pomaga. Trenutno je na portalu prostovoljstvo.org objavljenih preko 50 različnih prostovoljskih del, naslednji četrtek pa se bo v okviru Veselega dne prostovoljstva na Prešernovem trgu v Ljubljani predstavilo skoraj 100 prostovoljskih organizacij. Pridite jih spoznati, pridružite se srčnosti prostovoljstva!”

Tjaša Arko, vodja programa Prostovoljstvo

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor