FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA

Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) v Sloveniji obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Organizatorji si prizadevamo, da bi domači publiki vsako leto ponudili izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme povezane z migracijami, azilom in begunci. 

Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov opozarjajo na različne družbene realnosti, problematičnost migracijske politike EU, globalno neenakost in nepravičnost ter pozivajo k ukrepanju, hkrati pa osvetljujejo pozitivne plati migracij.

Festival bo v letu 2019 potekal med 17. in 20. junijem.

V okviru festivala želimo preseči tradicionalno razumevanje pojma “begunec”, kakor ga definira Konvencija o statusu beguncev iz leta 1951, in v soj žarometov postaviti tudi modernejše vzroke in oblike begunstva ter migracij. Vzroki, ki begunce in druge skupine migrantov silijo v zapuščanje svojih domov, so raznoliki in izvirajo iz nevzdržnih življenjskih pogojev in nesprejemanja oziroma celo preganjanja posameznikov in skupin na podlagi njihovih osebnih prepričanj in lastnosti.

Osebne lastnosti in okoliščine, kot so politično prepričanje, etnično in kulturno poreklo, veroizpoved in  spolna usmerjenost na eni strani ter pomanjkanje pogojev za dostojno življenje, povezano z  neenakomerno družbeno in gospodarsko razvitostjo držav in regij na drugi, ostajajo pomembni vzroki  (prisilnih) migracij. A novo stoletje s seboj hkrati prinaša nove dejavnike, kot so podnebne in druge  okoljske spremembe, ki povzročajo nove valove in smeri globalnih migracijskih tokov.

Spletna stran festivala: http://www.fmf-slovenija.si/

Facebook stran festivala: https://www.facebook.com/fmf.si