FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA

Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) v Sloveniji obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Organizatorji si prizadevamo, da bi domači publiki vsako leto ponudili izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme povezane z migracijami, azilom in begunci. 

Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov opozarjajo na različne družbene realnosti, problematičnost migracijske politike EU, globalno neenakost in nepravičnost ter pozivajo k ukrepanju, hkrati pa osvetljujejo pozitivne plati migracij.

Festival bo v letu 2017 potekal med 15. in 20. junijem.

rsz_fmf_fb_2016_851x315px

V okviru festivala želimo preseči tradicionalno razumevanje pojma “begunec”, kakor ga definira Konvencija o statusu beguncev iz leta 1951, in v soj žarometov postaviti tudi modernejše vzroke in oblike begunstva ter migracij. Vzroki, ki begunce in druge skupine migrantov silijo v zapuščanje svojih domov, so raznoliki in izvirajo iz nevzdržnih življenjskih pogojev in nesprejemanja oziroma celo preganjanja posameznikov in skupin na podlagi njihovih osebnih prepričanj in lastnosti.

FMF_2015_PROFILE

Osebne lastnosti in okoliščine, kot so politično prepričanje, etnično in kulturno poreklo, veroizpoved in  spolna usmerjenost na eni strani ter pomanjkanje pogojev za dostojno življenje, povezano z  neenakomerno družbeno in gospodarsko razvitostjo držav in regij na drugi, ostajajo pomembni vzroki  (prisilnih) migracij. A novo stoletje s seboj hkrati prinaša nove dejavnike, kot so podnebne in druge  okoljske spremembe, ki povzročajo nove valove in smeri globalnih migracijskih tokov.

Spletna stran festivala: http://www.fmf-slovenija.si/

Facebook stran festivala: https://www.facebook.com/fmf.si