Področje zdravja, zdravstvene oskrbe in dostopa do zdravstvenih storitev ni pomembno le s stališča pravic, ki jih imajo različne skupine migrantov pri nas, temveč predvsem zaradi njihove begunske izkušnje. Marsikdo je moral svojo domovino zapustiti zaradi vojne, v zelo težkih razmerah. Zdravstveno stanje migrantov je zato potrebno gledati v širšem kontekstu: pot, ki so jo opravili peš, v zaprtih tovornjakih, na ladji, v težkih vremenskih razmerah (zelo nizkih temperaturah, dežju, snegu ali visoki vročini…).

Dostopnost do zdravstvene oskrbe in storitev je zelo odvisna od statusa, ki ga ima migrant priznanega v Republiki Sloveniji. Oseba s priznano mednarodno zaščito ima enake zdravstvene pravice kot državljani. Otroci prosilcev za mednarodno zaščito imajo enake zdravstvene pravice kot slovenski otroci. Prav tako imajo nosečnice enake pravice kot državljanke. Enako velja za vse zdravstvene storitve, ki so povezane s kontracepcijo, porodom, nego otroka, itd.

 

 

 

 

 

 

 

Težje je ravno zato odraslim prosilcem za mednarodno zaščito in ostalim migrantom, ki v Republiki Sloveniji nimajo statusa, ki bi jim na zdravstvenem področju omogočal več kot le nujno zdravstveno pomoč.

A ravno zaradi vseh vidikov zdravstvenega stanja (pot, travmatiziranost, vremenske razmere itd.) je potrebno zdravstveno stanje takih migrantov tudi v medicinskih nenujnih primerih obravnavati kot nujno stanje in jim zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo, ki ne bo oteževala njihovega življenja.

Slovenska filantropija je veliko izkušenj na področju zdravstvene obravnave migrantov, predvsem prosilcev za mednarodno zaščito, pridobila v okviru evropskega projekta 8 NGO’s for Migrants/Refugees’ health in 11 Countries.

Projekt je potekal med januarjem 2016 in marcem 2017 v sodelovanju z mednarodno organizacijo Zdravniki sveta. S t.i. mešano mobilno enoto smo bili prisotni v Azilnih domovih v Ljubljani in Logatcu.

Naše izkušnje, izzive in rezultate smo strnili v zborniku, kjer predstavljamo tudi nekaj drugih praks, ki potrjujejo naša dognanja. Nastala pa so tudi druga gradiva, ki pomagajo zdravstvenim delavcem razumeti pravice prosilcev za mednarodno zaščito na področju zdravja.

Zbornik_Migranti in zdravje.

Letak_Pravice prosilcev na področju zdravja – informacije za zdravstvene delavce.