Na Slovenski filantropiji pomagamo socialno šibkim posameznikom in družinam, priseljencem in drugim ljudem v stiski. Iščemo načine, kako povezati različne akterje v skupnosti, da izboljšamo položaj najšibkejših in hkrati delujemo trajnostno.

Od januarja 2014 izvajamo projekt Obrok ljudem ne smetem, z namenom da se kakovostne hrane in obrokov, ki ostajajo v gostinskih obratih in v trgovinah, ne vrže stran, ampak se ponudi ljudem, ki jih potrebujejo. Projekt v veliki meri izvajamo prostovoljsko, vendar pri tem nastajajo tudi stroški (koordinacije, posod za shranjevanje hrane, goriva za prevoz hrane in potni stroški prostovoljcev).

Projekt smo začeli izvajati v Ljubljani in ga hitro razširili v druge kraje, kjer delujemo – povečuje se tako število donatorjev in razdeljenih obrokov, kot tudi prejemnikov hrane in vključenih prostovoljcev. Trenutno projekt poteka v Ljubljani, Murski Soboti in na Bledu, po potrebi pa tudi v Logatcu in Mariboru. Hrano razvaža in deli ekipa prostovoljcev, ki viške hrane prevzemajo na različnih lokacijah (v kuhinjah šol, dijaških domov oz. restavracij) in jo na našem sedežu razdelijo uporabnikom. Hrano razvažajo tudi na domove, in sicer družinam, za katere je prevzem na našem sedežu prevelika ovira.

V letu 2016 smo topel obrok zagotovili 144 prejemnikom; s pomočjo  prostovoljcev smo razdelili več kot 10.000 obrokov.

V letu 2017 smo topel obrok redno (3x tedensko) zagotavljali 170 prejemnikom, razdelili smo 11678 obrokov.

V letu 2018 smo razdelili več kot 9500 toplih obrokov, pa tudi veliko kruha in higienskih pripomočkov. Hrano je doniralo 10 donatorjev in razvažalo 25 prostovoljcev. Če preračunamo, da je en obrok težek povprečno 300g, smo razdelili 2850 kilogramov hrane.

Projekt ima pomembno okoljsko in socialno-družbeno vrednost. Na eni strani z uporabo viškov hrane skrbimo za okolje, tako da preprečimo, da bi kvalitetna hrana pristala v smeteh, na drugi strani pa aktivno poskušamo pomagati prejemnikom hrane pri izboljšanju njihovih socialnih razmer. Dobijo zdrav, topel in kakovosten obrok, obenem pa prihajanje po hrano zanje pomeni tudi socialno aktivacijo. Po hrano pridejo z avtobusom ali kolesom, ob čakanju se družijo med seboj in s prostovoljci, izvedo še za druge naše aktivnosti. Na ta način podpiramo družbeno aktiviranje (prejemnikov, donatorjev in prostovoljcev), prostovoljstvo in splošno družbeno odgovornost.

“Viške hrane prejemam dve leti. Tako dobrih sestavin, kot jih podarjeni obrok vsebuje, si ne bi mogla privoščiti. Oba z možem sva izjemno hvaležna dobrim ljudem, ki hrano pripravijo in podarijo. Prav tako sva hvaležna Slovenski filantropiji in njihovim prostovoljcem, da jo razdelijo z nasmehom. To, da prejmeva topel obrok nama predstavlja žarek upanja v sicer žalostnem vsakdanu. S skupnimi močmi nama z možem omogočate, da se zopet počutiva dobro. Hvala, hvala in še enkrat hvala. (Mojca, prejemnica)

“Zelo mi je všeč, da ima projekt razdeljevanja viškov hrane dvojni pozitivni učinek. Na eni strani ne pride do tega, da bi zavrgli popolnoma užitno in odlično hrano. Po drugi strani pa zapolnimo majhen košček mozaika, ki človeku izboljša socialne razmere. S projektom sem zelo zadovoljna in vesela sem, da sem prostovoljka na Slovenski filantropiji. (Neja, prostovoljka)

Projekt so predstavili tudi različni mediji:

Vabimo Vas k sodelovanju pri projektu – lahko se pridružite prostovoljcem, ki pomagajo pri razvozu in deljenju hrane ali pa donatorsko podprete projekt. V kolikor bi imeli še kakšno vprašanje, lahko kontaktirate Tino Velišček  na mobilno številko 031 611 037 ali na prostovoljci@filantropija.org.

Slovenska filantropija,
Združenje za promocijo prostovoljstva
Cesta Dolomitskega odreda 11
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 4025 8581 012
Namen: Pomoč ljudem – Viški hrane

Sklic: SI00 290140
Koda namena: CHAR

Zahvaljujemo se vsem donatorjem posameznikom in podjetjem za podporo. Brez vas projekta Obrok ljudem, ne smetem ne bi mogli izvajati.

Viške hrane prevzemamo pri ali prek:

 • DIC (Dijaški doma Ivana Cankarja),
 • Waldorfska šola Ljubljana,
 • Dijaški dom Bežigrad,
 • Restavracija Radha Govinda,
 • Kavarna Sputnik,
 • Odprta kuhna,
 • Humanitarno društvo Hrana za življenje – Food for Life Slovenia,
 • Pekarna Grosuplje (projekt Krušne zgodbe),
 • Hostel Celica,
 • Simit Sarayi
 • Lidl Slovenija.