NAZIV-AKCIJE
kraj
regija
datum
trajanje
podrocje
vrsta
opis
namen
sodelujoci
Vabimo_prostovoljce
organizator
organizacije
oseba
Telefon
email
web
Urbano vrtičkanje z babico in dedkom - skupnostna akcija
Bežigrajska soseska BS3 (ČS Bežigrad)
Osrednjeslovenska regija
9.4.2021
9.00 - 12.00
zdravje
skupnostna akcija
V okviru medgeneracijhskega projekta Urbano vrtičkanje z babico in dedkom bomo izpeljali prvo skupnostno akcijo v novi vrtičkarski sezoni. Med drugim bomo skupaj zasadili tudi drevo zdravja. Gre za slovensko avtohtono sadno drevo, ki bo, ko bo obrodilo, na voljo vsem generacijam.
Osveščati o pomenu povezovanja v skupnosti, krepitev medgeneracijskega sodelovanja in socialne vključenosti
20
DA
Zavod za oskrbo na domu Ljubljana
Dnevni center aktivnosti za starejše Ljubljana
Tanja Mijatović
01/53 44 026
puhova@dca-ljubljana.org
/
Klop "Enostavno prijatelji"
Celje
Savinjska regija
10.4.2021
11:00
ranljive skupine
skupnostna akcija
V humanitarnem društvu Enostavno pomagam bomo v sodelovanju z Mestno občino Celje letos nadaljevali s postavljanjem klopi prijateljstva. Akcija je namenjena trajnostnim razvojnim ciljem in prihodnosti, ki si jo vsi želimo, z željo, da uresničimo zastavljen cilj in v enem letu postavimo do 10 klopi, ki smo jih poimenovali »Enostavno prijatelji«. Klopi bomo postavili na vrtčevska in šolska igrišča, prav tako na javnih igriščih v Mestni občini Celje. Skupaj z Mestno občino Celje bomo strmeli k podpiranji in spodbujanju prijateljstva med otroki, predvsem pa si želimo socialnega povezovanja med njimi.

Pride dan, ko se otroci počutijo osamljene, odrinjene ali pa nepriljubljene. Številni otroci so pogosto odtujeni od vrstnikov ali zaradi lastne sramežljivosti ali pa drznosti drugih. Klop prijateljstva pa k ukrepanju spodbudi sočutne otroke. Klopi nikoli ne zapustiš sam, temveč z novim prijateljem. Vsekakor lahko na klopi nadgrajujejo in negujejo že obstoječi prijateljski odnos ali rešujejo morebitne nastale spore v prijateljskem odnosu. Klop je namenjena vsem otrokom za nadaljnji proces razvijanja prijateljstva, sporazumevanja in interakcije med posamezniki ali družbo.

Hkrati pa z akcijo želimo javnosti na različne načine sporočiti pomen povezovanja otrok, kar je zelo pomembno za razvoj otrok.

CILJ:
Podpiranje in spodbujanje prijateljstva, spoznavanja in socialnega povezovanja otrok, kar je pomembno za kasnejši otrokov razvoj.
spodbujanje medosebnih odnosov, ohranjanje in negovanje prijateljskega odnosa, prostor za spoznavanje in povezovanje, razvijanje socialnih odnosov, prostor za čustveno doživljanje in prilagajanje na socialno okolje, prostor za izmenjavo informacij – klepet, preprečevanje socialne izključenosti, preprečevanje občutka osamljenosti, spodbujanje k sočutnemu in strpnemu odnosu
5
NE
Humanitarno društvo Enostavno pomagam
Mestna občina Celje
Milan Ninić
070780822
enostavnopomagam@gmail.com
www.enostavnopomagam.eu
Jaz in ti - skupaj nismo osamljeni
Dravlje, Ljubljana
Osrednjeslovenska regija
12.04.2021
14.00-16.00
ranljive skupine
skupnostna akcija
Z otroki, mladostniki in prostovoljci bomo izdelali prijazne kartice, sporočila, ki jih bomo izročili v bližnji dom starejših občanov in drugim iz naše četrtne skupnosti, ki so v zadnjem letu socialno izolirani.
Premagovanje osamljenosti, skupnostno sodelovanje
5-10
NE
Zavod MISSS
OŠ Dravlje, ČS Dravlje, DSO Šiška
Dušanka
051 300 380
dusanka@misss.org
-
Sprehod proti osamljenosti
krožna pot"Ribja steza" Svibnik, Občina Črnomelj
Jugovzhodna Slovenija
10.4.2021
9:00 DO 12:00
ranljive skupine
skupnostna akcija
Zbrali se bomo na začetku Ribje steze,opozarjali na primerno razdaljo in se odpravili v skupinah po 10 na krožno pot. Kmalu po staru bo prvi postanek, kjer bo Center za krepitev zdravja izvajal ogrevanje za pohodnike,na drogi točki nas bo čakal harmonikaš za vzpodbudo,na tretji točki se bodo izvajale meritve kisika v krvi,na četrti točki bo prikaz izdelovanja venčkov iz naravnih materijalov(Hsd Črnomelj).
Na cilju bomo pohodnike počakali s sendviči,piškoti in vodo,ter z reklamnimi materiali.
Pot bo trajala približno 40 minut,ni naporna in je prilagojena vsem ciljnim skupinam. Namenjena je vsem generacijam, skupinam in posameznikom v naši občini, da s pohodom premagajo osamljenost,ki je zagotovo prisotna pri večini naših občanov.
zmanjšati oziroma ublažiti občutek osamljenosti vsem ciljnim skupinam
10
DA
HSD ČRNOMELJ
CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA ZDR.DOM ČRNOMELJ, DRUŠTVO UPOKOJENCEV ČRNOMELJ, DRUŠTVO INVALIDOV ČRNOMELJ,OBČINA ČRNOMELJ,VEČNAMENSKI ROMSKI CENTER ČRNOMELJ,VARSTENO DELOVNI CENTER ČRNOMELJ
Marica Balkovec
040 696 100
hisa-crnomelj@filantropija.org
RADIO ODEON, FB HSD ČRNOMELJ
DAN ODPRTIH VRAT konS + RUK
Kulturni inkubator (Koroška cesta 18, Maribor) in Kibla Portal (Valvazorjeva 40, Maribor)
Podravska regija
10. 4. 2021
Kulturni inkubator: 10.00-11.30, Kibla Portal 11.30-13.00
kultura in umetnost
skupnostna akcija
Sobotni sprehod po Mariboru lahko na Dan za spremembe združite z obisk dveh centrov raziskovalne umetnosti, kjer se odvijajo vsebine in izobraževanja s področja sodobne raziskovalne umetnosti. Raziščite kaj raziskovalna umetnost je in, kakšen je njen doprinos za družbo, svet in prihodnost.

konS - platforma za sodobno raziskovalno umetnost, katere del je Kulturni Inkubator in mreža RUK, katere del je Kibla2lab, sta bili izbrani javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Predstavitev lokacij in vozlišč, kjer se raziskuje presečišča znanosti, umetnosti in tehnologije širši javnosti ter približanje lokalnemu prebivalstvu področja, s katerimi se mreži konS in RUK ukvarjata.
6
NE
MKC Maribor/ Kibla Maribor
konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost in RUK – Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture
Miha Horvat
+386 (0)31 761 914
miha.horvat@mkc.si
https://kons-platforma.org
Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
mesto Ajdovščina
Goriška regija
9. 4. 2021
teden dni
drugo
skupnostna akcija
Pridružujemo se akciji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij Slovenske filantropije, Združenje za promocijo prostovoljstva, tokrat s sloganom »Premagajmo osamljenost«.
Mladinski kulturni center idejo nadgrajuje s pridihom pomladi in izbira cvetlico TULIPAN, s katero kot rdečo nit, želi povezati šolsko vertikalo, institucije, organizacije, ki se ukvarjajo z ranljivimi skupinami in lokalna podjetja.
K sodelovanju so povabljeni:
Vrtec ob Hublju, OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje, SŠ Veno Pilon, Zavod za šport Ajdovščina, Društvo tabornikov Rod Mladi bori, PUM - O Ajdovščina, MSA Ajdovščina, VDC Ajdovščina- Vipava, Dnevni center Šent Ajdovščina, Lična Hiša, Dom starejših občanov Ajdovščina, Hiša Malorca Ajdovščina, Občina Ajdovščina, Policijska postaja Ajdovščina in posamezna lokalna podjetja.
Pogoji sodelovanja so:
Institucija prejme lesen tulipan v višini 1m in paket materiala za njegovo okrasitev, barvanje. Tulipan postavi na vidno mesto pred svojo institucijo najkasneje v petek, 9. 4. 2021. Znotraj institucije naredi najmanj 5 tulipanov (material ni pomemben), s pripisom »Dan za spremembe – PREMAGAJMO OSAMLJENOST in z njimi nekomu polepša dan in prežene trenutke osamljenosti.
Fotografijo izdelanega tulipana ali srečanje s prejemnikom tulipana, pošlje na info@mc-hisamladih.si
Prepričani smo, da bomo povezani v duhu tulipana naredili Dan za spremembe še lepši in večji. Naj nas vzgaja, naj cveti pred našimi hišami in naj nam daje občutek lepega.
PRIDRUŽI SE NAM.
BODI POVEZAN.
BODI SPREMEMBA.
Povezovanje, sodelovanje in kolektivni duh za namen uresničevanja pomena letošnjega slogana.
5
DA
Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
Vrtec, OŠ, Srednje šole, Varstveni zavod, Dom za brezdomce, mladinske organizacije, lokalna podjetja, Občina Ajdovščina, Policijska postaja Ajdovščina...
Tonja Ferjančič
040 758 889
tonja.ferjancic@gmail.com
Fb stran Ajdovska Hisa mladih
Skriti prijatelji
Planina pri Sevnici
Savinjska regija
6. - 9. 4. 2021
6
vzgoja in izobraževanje
skupnostna akcija
Mimoidočim bomo podelili prijazna sporočila, se pogovarjali s starejšimi in igrali igro Skriti prijatelj.
/
14
DA
Simona Senica
KS Planina
Simona
031558365
simona.senica2@gmail.com
FB OŠ PLANINA PRI SEVNICI
Z BESEDO IN PESMIJO POVEZUJEMO LJUDI
RADLJE OB DRAVI
Koroška regija
V TEDNU OD 5. DO 9. 4. 2021
OD 10.30-11.30
ranljive skupine
skupnostna akcija
V projektu Slovenska Filantropija bomo sodelovali na dva načina.
Otroci bodo narisali risbice z različnimi tehnikami. Vsaka risba pa bo opremljena s pozitivno mislijo. Podarili jih bomo meščanom, ki jih bomo srečali naključno (predvsem starejšim).
Drugi način smo si zamislili tako, da bomo oskrbovance doma starostnikov Hmelina povabili na balkone (tiste, ki lahko pridejo) in jim bomo s tem zmanjšali občutke osamljenosti in jih razveselili z otroškimi pesmicami.
S PESMIJO IN BESEDO ZMANJŠATI OBČUTKE OSAMLJENOSTI OBČANOM
40
NE
ANDREJA BOBOVNIK, KARIN VAJS, MOJCA MOŠIČ, ANITA MESSNER SKRALOVNIK
NE
ANDREJA BOBOVNIK
051411694
andreja.bobovnik@osradlje.si
www.vrtec.osradlje.si
Dan za spremembe je dan za nasmehe
različne lokacije v občini Hrastnik
Zasavska regija
10.4.2021
cel dan
drugo
skupnostna akcija
V sklopu Dneva za spremembe, bomo v največjem parku občine Hrastnik posadili sadno drevje in jagodičevje, katerih plodove bodo lahko vsako leto nabirali naši občani. Da bodo gredice v občini 10.4.2021 oživele in pričarale nasmehe na obrazih pa bodo pod vodstvom učiteljev in vzgojiteljev, poskrbeli šolarji prve triade OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik in podružnice Dol pri Hrastniku ter malčki Vrtca Hrastnik, ki bodo pobarvali 500 lesenih cvetlic. Cvetlice bodo krasile gredico v parku Doma starejših občanov ter gredice centra Hrastnika in Dola. Med sprehodom po občini vas bodo pričakale tudi lesene table s pozitivnimi mislimi in citati ter kuverte dobrih dejanj, ki bodo nastavljene po različnih lokacijah v občini..
Polepšati dan občanom, urediti okolico in spodbuditi ljudi k dobrim dejanjem
8
DA
Občina Hrastnik
Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Osnovna šola Narodnega heroja Rajka Hrastnik, Vrtec Hrastnik, Mladinski center Hrastnik
Irena Vozel
031689907
irena.vozel@hrastnik.si
https://www.facebook.com/hrastniskaobcina
Veriga dobrih misli in dejanj
Tolmin
Goriška regija
9., 10. in 11. 4. 2021
/
drugo
skupnostna akcija
V okviru projekta Dan za spremembe bomo na različnih mestih po Tolminu izobesili plakate z dobrimi mislimi in idejami, kako lahko drug drugemu z malenkostmi polepšamo dan in na ta način vplivamo na zmanjševanje občutkov osamljenosti. Občane bomo povabili na sprehod po mestu, na katerem bodo lahko prebirali dobre misli in dobili navdih za dobro delo. Na ta način bomo ljudi spodbudili, da skupaj sestavimo verigo dobrih misli in dejanj, ki sicer očem ne bo vidna, a jo bomo zaradi tega še bolj čutili v naših srcih.
Namen akcije je polepšati dan mimoidočim in jih spomniti, da niso sami. Z akcijo želimo zmanjšati občutek osamljenosti in krepiti povezanost med ljudmi.
5
DA
Center za otroke Mala hiša Tolmin
/
Marina Laharnar
031416843
laharnar.marina@gmail.com
https://www.facebook.com/malahisa.tolmin
Pozdrav pomladi
Zavetišče za brezdomne osebe Koper
Obalno-kraška regija
09.04.2021
Od 8h do 14h
ranljive skupine
skupnostna akcija
Zaposleni in prostovoljci bomo skupaj z uporabniki izdelovali okrasne cvetlične lonce, v katere bomo posadili rože. Uredili in osvežili bomo cvetlične gredice in okolico zavetišča ter posadili sadike v mini zelenjavni vrt. Za zaključek si bomo privoščili še skupno kosilo.

Kakovostno in osmišljeno preživeti dan
5
DA
RKS - Območno združenje Koper
Zaradi epidemioloških razmer, k sodelovanju ne bomo vabili drugih organizacij.
Klun Mojca
041 965 489
mojca.klun@rks-koper.si
Rdeči križ Koper