Uvodna usposabljanja za mentorje in organizatorje prostovoljskega dela

Kako pripraviti organizacijo na prostovoljsko delo in voditi prostovoljce? Kakšne so novosti v zakonodaji? Kako motivirati in podpreti posameznike, da bodo čim uspešnejši prostovoljci? Kako uspešno delovati med pričakovanji uporabnikov, željami prostovoljcev in zahtevami organizacij?
slika10

Prijavo na uvodno usposabljanje lahko oddate pisno ali preko kontaktnega obrazca.

UVODNA USPOSABLJANJA ZA MENTORJE

4. september 2019, Maribor

10. september 2019, Ljubljana

Usposabljanje je namenjeno mentorjem prostovoljcev in celostno odgovori na vprašanje, kako pripraviti organizacijo na prostovoljsko delo in kako voditi prostovoljce. Poglobimo se v naslednje teme:

 • Pomen organiziranegaprostovoljstva v družbi in kje so meje med prostovoljstvom in izkoriščanjem.
 • Zakon o prostovoljstvu v praksi in vodenje evidenc.
 • Proces uvajanjaprostovoljstva v organizacijo.
 • Pridobivanje primernih prostovoljcev in sklepanje dogovorov.

Za več informacij glede usposabljanja smo vam na voljo na usposabljanja@filantropija.org.

Prijavnico na usposabljanje najdete tukaj. Prijavite se lahko tudi preko kontaktnega obrazca.

Cena: 55 € za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij (cena za ostale 80 €). Posebna ponudba: če se na usposabljanja prijavi več oseb iz iste organizacije, plača prvi polno ceno, vsak naslednji pa 10€ manj.

IZJEMA JE USPOSABLJANJE V MARIBORU, KOTIZACIJA TAM JE ZA ORGANIZACIJE IZ MARIBORA IN OKOLICE BREZPLAČNA.

Slovenska filantropija si pridržuje pravico, da usposabljanje v primeru premajhnega števila prijav odpove. V primeru, da prijavljeni odpove udeležbo manj kakor 2 dni pred izvedbo, zaračunamo polno ceno usposabljanja.

Tematska usposabljanja za mentorje in organizatorje prostovoljskega dela

Tematska usposabljanja so namenjena vsem mentorjem prostovoljcev, ki bi se radi poglobili v specifična področja povezana z njihovo vlogo. Kako začeti s prostovoljstvom v organizaciji? Kako motivirati prostovoljce in jim nuditi ustrezno podporo ob izzivih s katerimi se srečajo? Na ta in še druga vprašanja si lahko odgovorite na tematskih usposabljanjih.

Cena tematskih usposabljanj za mentorje: 55 € za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij (cena za ostale 80 €).

Slovenska filantropija si pridržuje pravico, da usposabljanje v primeru premajhnega števila prijav odpove in da v primeru odpovedi s strani udeležencev do 2 dni pred izvedbo vseeno zaračuna polno ceno usposabljanja.

Prijavo na tematska usposabljanja lahko oddate pisno ali preko kontaktnega obrazca.

MOTIVIRANJE IN SPREMLJANJE PROSTOVOLJCEV

5. november 2019, Ljubljana

Gre za vedno aktualno mentorsko usposabljanje, namenjeno tako novim kot tudi že izkušenim mentorjem.

REŠEVANJE KONFLIKTNIH SITUACIJ V PROSTOVOLJSTVU

10. december 2019, Ljubljana

Je naše najnovejše in zelo aktualno usposabljanje namenjeno tako izkušenim mentorjem kot začetnikom.

UVAJANJE PROSTOVOLJSKEGA DELA V JAVNE ZAVODE

Usposabljanje je namenjeno mentorjem in organizatorjem prostovoljstva v javnih zavodih. Celostno odgovori na vprašanje kako pripraviti javni zavod na prostovoljsko delo in kako voditi prostovoljce.

UČINKOVITI SESTANKI

Usposabljanje, ki je namenjeno vsem mentorjem, ki si želijo učinkovitosti na sestankih s prostovoljci ali ostalimi deleženiki.

 

befunky-collage

Intenzivno usposabljanje za mentorje in koordinatorje prostovoljstva

Kako pripraviti organizacijo na prostovoljsko delo in voditi prostovoljce? Kako pridobivati prostovoljce, ki ustrezajo našim pričakovanjem, in kako jih obdržati? Katere vsebine naj podamo na usposabljanjih, kako jih pripravimo? Kako podpreti posameznike, da bodo čim uspešnejši prostovoljci? 

Na intenzivnem usposabljanju boste pridobili kompetence, pomembne za mentorja, organizatorja prostovoljstva in izobraževalca prostovoljcev.  Na usposabljanju boste prejeli tudi gradiva, ki jih boste lahko uporabljali za interna izobraževanja.

Na 5 dnevnem usposabljanju se bomo poglobili v teme:

 • Definicija prostovoljskega dela, umestitev prostovoljstva v družbo, formalno in neformalno prostovoljstvo.
 • Doprinos prostovoljstva posamezni organizaciji ter družbi.
 • Pogoji za vzpostavitev prostovoljstva v organizaciji.
 • Zakon o prostovoljstvu.
 • Pridobivanje prostovoljcev in njihov izbor.
 • Mentorstvo in podpora prostovoljcem.
 • Motiviranje posameznikov tekom dela, načrtovanje prostovoljskega procesa glede na notranje in zunanje motivatorje.
 • Upoštevanje etičnega kodeksa prostovoljstva.
 • Prostovoljstvo kot metoda za opolnomočenje in socialno aktivacijo v kolikor med prostovoljce vključujemo posameznike iz ranljivih skupin.
 • Prostovoljstvo kot polje pridobivanja osebnih kompetenc in socialnih veščin.
 • Vrednotenje dela in nagrajevanje prostovoljcev.

Usposabljanje bo potekalo v dveh delih (6., 7. in 8. marca 2019 – prvi del ter 28. in 29. marca 2019 – drugi del), v vmesnem času udeleženci izdelajo načrt za izboljšanje organiziranosti prostovoljstva  v svoji organizaciji.

Komu je namenjeno usposabljanje?

Usposabljanje je namenjeno mentorjem, ki so to vlogo šele prevzeli in tudi tistim, ki želijo nadgraditi svoja znanja. Posebej ga priporočamo mentorjem iz organizacij, ki bi radi prostovoljsko delo organizirali na visoki kakovostni ravni.

Kako poteka usposabljanje?

Usposabljanje poteka v obliki izkustvenih delavnic, zato je število udeležencev omejeno na 16 in je potrebna predhodna prijava. Od udeležencev se pričakuje udeležba ves čas usposabljanja.

Koliko časa in kje poteka usposabljanje?

Usposabljanje poteka 5 dni v dveh različnih terminih. Prvi termin poteka 6., 7. in 8. marca, drugi termin pa 28. in 29. marca 2019. Vsak dan usposabljanja bomo skupaj preživeli od 9.00 – 16.00. Usposabljanje bo potekalo v prostorih Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. O točnem prostoru boste obveščeni v e-poštnem obvestilu, ki vam ga bomo poslali pred usposabljanjem.

Dodatna vprašanja in prijave: Tjaša Arko, 01 433 40 24, tjasa.arko@filantropija.org