Slovenska filantropija se je leta 2013 v iskanju novih, primerno velikih prostorov za naše delo obrnila na Mestno občino Ljubljana, ki nam je v brezplačno uporabo ponudila hišo na Viču, na Cesti Dolomitskega odreda 11 v – na stičišču Viča, Vrhovcev in Poti ob žici.

Skoraj povsem odslužena hiša je bila sicer predvidena za rušenje in neprimerna za uporabo brez velikega vložka v obnovo. Po tehtnem premisleku je nato ideja, ki bi rešila prostorsko stisko Slovenske filantropije, vzniknila v svež skupnostni projekt, ki smo ga polni optimizma poimenovali Viška hiška.

S prostovoljskim delom, številnimi korporativnimi prostovoljskimi akcijami, donacijami, s pomočjo mnogih podjetij, še posebej Javne razsvetljave Ljubljana in Strabag, ob podpori Mestne občine Ljubljana in študentov arhitekture pod mentorstvom prof. Aleša Vodopivca ter njegovega tima v sestavi Anje Planinšček, Gašperja Medveška in Katje Martinčič, smo leta 2017 odprli nove prostore Slovenske filantropije. V obnovo je bilo vključenih vsaj 283 prostovoljcev, vloženih 2.130 ur prostovoljskega dela in prav toliko ur dobre volje in pozitivne energije, ki se zdaj kažejo v funkcionalnih, prijaznih in odprtih prostorih za naše delo.

Z nami so v korporativni prostovoljski akciji, ki smo jo organizirali skupaj z AmCham – Ameriško gospodarsko zbornico, sodelovali tudi Predsednik republike Slovenije in veleposlaniki Združenih držav Amerike, Japonske, Avstrije, Španije, Srbije, Kosova, Romunije, Brazilije, Madžarske.

Med podjetji, ki so bistveno pripomogla v storitvah ali materialu, se zahvaljujemo Železniškemu gradbenemu podjetju Ljubljana d.d., gradbenemu podjetju SIBAU izdelava oken in vrat d.o.o., Žurbi Team d.o.o., Elektru Ljubljana d.d., Knauf Insulation d.o.o., Xella porobeton SI d.o.o., trgovskemu podjetju BAUHAUS d.o.o., Knauf Ljubljana d.o.o., Termo-tehnika d.o.o., URSA Slovenija d.o.o., AMS R&D o.o.o., Lafarge Cement d.o.o., ETI Elektroelement d.d., Tem d.o.o., Avtocenter Špan, Elektromaterial Lendava d.d. ter Sam Trans d.o.o.

Hvala tudi podjetjem, ki so v okviru korporativnih prostovoljskih akcij sodelovali v različnih fazah obnove: AbbVie, GSK, Krka, Medis, PricewaterhouseCoopers, Pernod Ricard. Na delovnih akcijah seveda nikoli niso manjkali sodelavci in prostovoljci Slovenske filantropije.

Leta 2018 smo moči z gospodarskim in javnim sektorjem – s podjetjem Borzen in Mestno občino Ljubljana – združili še enkrat, tokrat v družbeno odgovornem projektu energetske prenove Viške hiške in postavitve sončne elektrarne. V prenovo smo vključili tudi prosilce za azil, za katere smo pripravili usposabljanje za delo na manjšem objektu poleg hiše. Z aprilom 2019 smo postali pilotni vzorčni primer dobre prakse in smo zainteresirani javnosti na voljo za oglede, da jim pokažemo dodano vrednost celovite energetske sanacije in samooskrbe. Po modelu sodelovanja s Fakulteto za arhitekturo smo začeli sodelovanje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani in se dogovorili, da bodo študenti v tem in naslednjem študijskem letu naredili načrt in uredili okolico hiše – med drugim imajo načrt postaviti letno kuhinjo in manjše nogometno igrišče za uporabnike Dnevnega centra za migrante.

V letu 2018 je bilo v okviru energetske sanacije narejeno naslednje:

  • Dokončana je bila energetska prenova hiše (ovoj stavbe, …)
  • Postavljena je bila samooskrbna sončna elektrarno s shranjevalnikom elektrike (baterije)
  • Postavljen je bil sistem napredne storitve upravljanja z energijo
  • Postavljena je bila električna polnilnica

Projekt smo lahko uspešno izpeljali s podporo donatorjev Javna razsvetljava, BSP Energetska Borza, CRMT, GEN energija, GEN-i sonce, ELES, ENERGIJA PLUS, JUB, MENET PLUS, SEMANTIKA, SODO in UNISTAR, katerim se iskreno zahvaljujemo.

  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor