Slovenska filantropija je humanitarna organizacija,  ki deluje v javnem interesu vse od leta 1992. Naše vodilo je:

Odgovorni do ljudi in okolja.izdelavaOlivij1

Prve podjetniške ideje so se nam porodile v okviru izvajanja programa medgeneracijskega sodelovanja v našem prvem medgeneracijskem skupnostnem centru, Hiši Sadeži družbe Murska Sobota. V prekmurski regiji je veliko mojstric šivilj in krojačev ter drugih profilov tekstilne in modne industrije. Veliko jih je ostalo brez zaposlitve že pred leti, danes se zgodba ponavlja. Tekstilna industrija odhaja iz Prekmurja, a čas je za  nove priložnosti, saj je znanja in volje, ki ga imajo bivši Murini delavci veliko. A potrebujejo priložnosti.

 

Slika_naredisilutka1

Unikatni izdelki

Prve prostovoljke, ki so prišle izvajati delavnice šivanja za mlajše rodove so bile prav te gospe. In kmalu se je razvila ideja za »Naredi si lutko«, zelo ustvarjalen pripomoček za učenje sodelovanja med generacijami in kakovostno preživljanje prostega časa. In potem se je nadaljevalo. Z večnamenskimi torbami za vse generacije, za mlade in mlade po srcu, gospodinjskimi pripomočki in drugimi uporabnimi tekstilnimi izdelki. Dnevno nastajajo nove ideje, kaj bi lahko ponudili kupcem.

Z željo po ohranjanju znanja in zaposlovanju težje zaposljivih oseb, smo se leta 2012 odločili, da se resneje lotimo izdelovanja in trženja naših izdelkov.

Socialno podjetništvo in pravična trgovina

Izdelki Slovenske filantropije so unikatni, inovativni in namenjeni vsakdanji rabi.  Gre za trajnostno naravnane, družbeno in okoljsko odgovorne izdelke, izdelane po principih socialnega podjetništva in pravične trgovine. Z izdelavo izdelkov si želimo ustvarjati še več novih delovnih mest v Sloveniji, predvsem za težje zaposljive osebe.

Reduce. Reuse. Upcycle.

okoljePri snovanju in izdelavi izdelkov uporabljamo principe redizajna, pri čemer oblikujemo nove izdelke s ponovno uporabo obstoječega materiala, npr. reciklaža in redizajn starega jeansa in jutinih vreč, v katerih je v Slovenijo pripotovala kava iz Južne Amerike. Izdelki Slovenske filantropije zmanjšujejo negativen vpliv na okolje, saj so narejeni iz tekstila, ki bi ga drugače zavrgli, a je še popolnoma uporaben ter primeren za preoblikovanje v nov izdelek. Naši izdelki tudi učijo o skrbni rabi surovin, o dostojnem plačilu za delo in odgovornem, socialnem podjetništvu. Z njihovo prodajo ne kujemo dobička za osebno rabo, pač pa investiramo v ljudi, ki jih izdelujejo in v razvoj novih, še bolj atraktivnih izdelkov.

Slovenski izdelki in odgovorni kupci

Z našimi izdelki težko konkuriramo cenejšim kitajskim izdelkom, a vendarle verjamemo v kupce, ki si želijo podpreti domače izdelke in s tem prispevati k večji zaposlenosti v Sloveniji. Naši kupci so družbeno odgovorne osebe, z nakupom opravijo več kot le to. Podprejo slovenske delavce in hkrati skrbijo za okolje. Verjamemo, da je možno na tak način konkurirati cenejšim izdelkom. Nenazadnje smo vsi mi odgovorni za prihodnost naše družbe in tudi našega planeta. Vsakdo od nas ima pri tem pomembno vlogo.

Bodite del naše zgodbe tudi vi!