INFORMACIJE ZA TISTE, KI BEGUNCEM NUDITE NAMESTITVE

V kolikor v svojem stanovanju nastanite begunce iz Ukrajine, morajo le-ti v roku treh dni od svojega vstopa v Slovenijo prijaviti naslov prebivališča pri najbližji policijski postaji. Dokler Republika Slovenija ne bo odločila, če bo beguncem iz Ukrajine podelila status začasne zaščite, le-ti tudi niso upravičeni do finančnih sredstev za nastanitev, so pa že sedaj na podlagi sklepa Vlade RS upravičeni do denarne pomoči.  Več informacij najdete na tej povezavi.

Posnetek izobraževanja za tiste, ki želijo nuditi namestitev za begunce

Vzorec najemne pogodbe v slovenščini.

Vzorec najemne pogodbe v ukrajinščini.

Vzorec primopredajnega zapisnika.

MATERIALI, KI SO PROSTOVOLJCEM_KAM V POMOČ

Za vas imamo že nekaj materialov za boljšo opremljenost z informacijami in veščinami glede tega, kako lahko beguncem_kam kot prostovoljci_ke najbolje pomagate.

NEVARNOST TRGOVANJA Z LJUDMI

Za določenimi ponudbami in navidezno pomočjo ukrajinskim državljanom se lahko skrivajo pasti. V nastanitvenih kapacitetah v Logatcu in na Debelem Rtiču so bili že zaznani primeri, kjer so posamezniki iskali oziroma poskušali navezati stike z begunkami iz Ukrajine. Pri tem so ponujali ženitne dogovore in nastanitve v zasebnih stanovanjih tudi v zameno za nudenje spolnih uslug in izvajanja različnih gospodinjskih opravil. Prav tako je bil zaznan sumljiv oglas s ponudbo dela v modni industriji.


Zato: če zaznate sumljive okoliščine, kontaktirajte policijo, nevladne ali humanitarne organizacije. Več informacij na tej povezavi.

KAJ SLOVENSKA FILANTROPIJA NUDI BEGUNCEM IZ UKRAJINE

Vse informacije dobite na tej povezavi. Če vas zanima primerjava statusa začasne in mednarodne zaščite, kliknite sem.

VEČ INFORMACIJ