Prenova hiše na Viču

Leta 2013 je Mestna občina Ljubljana Slovenski filantropiji dala v uporabo nepremičnino na Viču, ki je potrebna temeljite prenove.
Namenjena je vzpostavitvi

  • učnega centra za migrante, v katerem se bodo migranti lahko izobraževali in usposabljali, kar bo okrepilo njihovo socialno integracijo in izboljšalo njihove zaposlitvene možnosti;
  • svetovalnice za pomoč osebam brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, s čimer bomo prispevali k urejenem statusu, dokumentaciji in zdravstvenemu zavarovanju oseb ter s tem izboljšali njihove pogoje za zaposlitev ter urejanje drugih življenjskih razmer;
  • prostovoljskega centra, ki bo prispeval k aktivnemu vključevanju prebivalcev v problematiko najbolj socialno ogroženih skupin uporabnikov, posledično pa bo prispeval k boljši integraciji uporabnikov v lokalno skupnost ter k dvigu splošne zavesti o solidarnosti znotraj lokalne skupnosti.

Pri projektu obnove Hiše na Viču ter vzpostavitvi centrov gre za skupnostni projekt, v katerega smo vključili naše uporabnike, civilno družbo, Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, Mestno občino Ljubljana ter medije. K sodelovanju vabimo tudi podjetja, organizacije in posameznike.

BILI SMO ŽE V AKCIJI!

Počistili smo notranjost in okolico hiše, čaka pa nas še veliko dela.
Hiša Vič 5 Hiša Vič 6 Hiša Vič 7
V tednu korporativnega prostovoljstva smo pri Hiši ponovno delali. Zaposleni iz podjetja Microsoft so se v sklopu Tedna korporativnega prostovoljstva, ki je potekal oktobra 2013 ,odzvali na akcijo Slovenske filantropije za urejanje okolice in prostorov Hiše na Viču.
Korpo Microsoft 1
Pobrusili in na novo so prebarvali leseno hiško na dvorišču ter prebarvali zunanjo ograjo in postrgali mah iz betonske škarpe. V notranjosti so pobrusili okna in vrata ter jih pripravili za nadaljnje barvanje.
Izjava Roberta Trnovca, generalnega direktorja slovenskega Microsofta: »V Microsoftu trdno verjamemo, da je prostovoljstvo nepogrešljivo za razvoj bolj prijazne družbe. Ponosni smo, da smo v Sloveniji orali ledino z internim programom prostovoljstva, saj vsem zaposlenim že mnogo let nudimo tri dodatne plačane dela proste dni za prostovoljske dejavnosti. Zato smo se seveda z veseljem odločili, da se priključimo projektu Vračamo družbi ter tudi tako prispevamo k bolj solidarni in humani družbi.«
Korpo Microsoft 2  Korpo Microsoft 3
Študentje arhitekture so pri seminarju prof. dr. Aleša Vodopivca konec oktobra pripravili arhitekturne predloge za naš novi center.
Hiša Vič makete 3 Hiša Vič makete 2 Hiša Vič makete 1
 

Dan za spremembe na Viču

V okviru Dneva za spremembe smo se v soboto, 5. aprila 2014, lotili delovne akcije v okviru katere smo po načrtih študentov Fakultete za arhitekturo preuredili notranjost (porušili nekaj zidov, odstranili ploščice in stare omare) ter jo pripravili za nadaljnja dela. Prav tako smo uredili okolico hiše. V enem dnevu smo s pomočjo številnih prostovoljcev naredili res veliko. Hiša bo tako lahko hitreje obnovljena in omogočila delovanje učnega centra za migrante, prostovoljskega centra in svetovalnice za pomoč osebam brez urejenega zdravstvenega zavarovanja.
Najlepše se zahvaljujemo vsem prostovoljcem za pomoč in dobro voljo na akciji!

Vsem, ki so že sodelovali z nami in pomagali pri prenovi hiše se najlepše zahvaljujemo!

PRIDRUŽITE SE PROJEKTU TUDI VI!

Postanite prostovoljec pri urejanju hiše in okolice ali pa darujte del svoje dohodnine. Postanite donator, ne glede na to, če ste podjetje ali posameznik. Veseli bomo denarja in gradbenih materialov, ki jih nujno potrebujemo za prenovo. Dobrodošlo je tudi vaše znanje oziroma namig ali nasvet v zvezi z gradbeniškimi deli.
Več informacij o tem, kako nam lahko pomagate
Na kakršnakoli vprašanja in informacije o Hiši na Viču vam bo z veseljem odgovorila Barbara Goričan. Pišite ji na barbara.gorican@filantropija.org.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor