Razdeljevanje viškov hrane – hrano lačnim, ne v smeti

Slovenska filantropija je v mesecu januarju pričela s prevzemom viškov hrane in razdeljevanje le-te svojim uporabnikom. Gre za hrano, ki trgovinam in restavracijam ostane ob zaključku delovnega časa. Ta hrana je ob prevzemu še popolnoma v redu, le trgovine in restavracije je ne morejo prodajati naslednji dan.
Naši prostovoljci hrano prevzamejo v večernih urah (cca ob 19:30) v eni izmed trgovin in eni restavraciji. Hrano zložijo v termo bokse v skladu s HACCP smernicami za ravnanje z živili in prepeljejo v prostore Slovenske filantropije, kjer hrano razdelijo našim uporabnikom (beguncem, prosilcem za azil, ostalim ranljivim migrantom, socialno – ogroženim družinam ter uporabnikom Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja).
Vsi prostovoljci, ki ravnajo s hrano so seznanjeni s HACCP smernicami in tako usposobljeni za pravilno ravnanje z živili. Številni uporabniki, ki hrano prevzemajo, sodelujejo tudi kot prostovoljci. Tudi oni so za ravnanje s hrano primerno usposobljeni in z veseljem sodelujejo kot prostovoljci. Menimo, da je to dodana vrednost našega načina razdeljevanja hrane, saj uporabnikom veliko pomeni, da lahko pomagajo kot prostovoljci, to jim daje občutek, da so nekaj vredni in jim dviguje samozavest.
Z razdeljevanjem viškov hrane smo pričeli na pobudo Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (www.nfhos.si). NFHOS, ki združuje organizacije s podeljenim statusom humanitarne organizacije v Sloveniji, je že junija 2013 pričel z raziskovanjem možnosti razdeljevanja viškov hrane, ki trgovinam in restavracijam ostanejo ob zaključku delovnega časa. 

Viski hrane

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor