Medgeneracijski centri za povezano skupnost

Posvet Kakšen medgeneracijski regijski center potrebujemo? je Slovenska filantropija v sodelovanju z Občino Vipava organizirala 14.10.2014 v Vipavi z namenom, da bodo centri, ki se že vzpostavljajo in širijo po Sloveniji, resnično odgovarjali na potrebe v skupnosti in postali povezovalni akterji tako v lokalnih skupnostih kot v regiji.
Slovenska filantropija, ki je vzpostavila prvi medgeneracijski skupnostni center v Sloveniji – Hišo Sadeži družbe Murska Sobota,  je z namenom, da se pregleda stanje v regiji, prepozna potrebe različnih lokalnih okolij in poveže različne medgeneracijske prakse, ki se v regiji že izvajajo, organizirala posebno srečanje v Vipavi. Skoraj 50 udeležencev, predstavnikov občinskih uprav, šol, CSD-jev in nevladnih organizacij se je najprej seznanilo s primeri dobrih praks iz regije: Hiša pravih srečanj Renče, CSD Nova Gorica – projekt NetAge, Slovenska filantropija – Hiša Sadeži družbe Vipava. Predstavili so potrebe, ki so v regiji že dobile svoj odgovor, svoje aktivnosti, svoje akterje in prostovoljce.
DSC_0100a
Na okrogli mizi pa se je izkazalo, da obstaja še kar nekaj priložnosti za delovanje takih centrov. Tudi država v Nacionalnem programu socialnega varstva predvideva vzpostavitev 15 regijskih medgeneracijskih središč do leta 2020.  Marjeta Ferlan Istinič z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je poudarila, da ministrstvo ne želi »vsiljevati« konceptov, ampak prepušča organizacijam, da oblikujejo koncepte medgeneracijskih skupnostnih centrov glede na potrebe ljudi. Je pa priporočeno, da se povežejo z organizacijami, ki to že počnejo.
Udeleženci so izpostavili, da morajo biti medgeneracijski skupnostni centri locirani v lokalnih skupnostih, regijski medgeneracijski center pa mora zagotavljati predvsem koordinacijo aktivnosti, povezovanje, mreženje in informiranje.
Župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi je poudaril: »Potrebujemo resno in dolgoročno zavezo s strani države, da bo podpirala programe za starejše.« Prav tako potrebo po večji podpori države in lokalne skupnosti spodbuja Zmaga Prošt, Hiša pravih srečanj: »Naši programi brez pomoči prostovoljcev ne bi živeli. Prostovoljci so ključnega pomena, vendar je potrebno zagotavljati tudi sredstva za njihova usposabljanja in mentorstvo. Teh sredstev pa pri nas ne zagotavlja nihče.«
DSC_0096aBarbara Goričan, Slovenska filantropija, je pojasnila, da so programi medgeneracijskih skupnostnih centrov namenjeni vsem prebivalcem lokalne skupnosti. Izkušnje Slovenske filantropije, ki je vzpostavila že štiri Hiše Sadeži družbe po Sloveniji, kažejo, da  niso med uporabniki le starejši, temveč tudi težko zaposljive osebe nad 45 let, mladi z manj priložnosti in mladi brez zaposlitve. Med zaključki se je tako izpostavilo, da morajo medgeneracijski skupnostni centri vključevati vse generacije in ne zgolj ene.
Očitno je tudi dejstvo in seveda prav tak zaključek, da se lahko medgeneracijski skupnostni centri uspešno vzpostavijo in delujejo tam, kjer imajo podporo občine in se povezujejo s šolami, nevladnimi in javnimi organizacijami.
 Na posvetu je bilo predstavljenih nekaj konkretnih pobud in predlogov, kakšen bi lahko medgeneracijski regijski center bil. O skupnem oblikovanju modela medgeneracijskega regijskega centra vas bomo še obveščali.
                         OLYMPUS DIGITAL CAMERA            OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor