Informiranje delavcev o delavskih pravicah in trgovini z ljudmi

Za posameznike v stiski, in še posebej tiste, ki so daleč od doma in brez podporne socialne mreže, je pomembno, da vedo, kje lahko dobijo pomoč. Slovenska filantropija zato v sredo, 17. septembra 2014, v Velenju in Celju organizira informiranje delavcev migrantov o delavskih pravicah, o kršitvah, izkoriščanjih in nevarnostih trgovine z ljudmi. Podane bodo informacije o organizacijah, na katere se lahko obrnejo po pomoč. Prav tako bomo predstavili možnosti, ki jim jih ponujajo programi vključevanja v slovensko družbo.
V zadnjem desetletju so se v Sloveniji pojavile številne oblike izkoriščanja delavcev, posebno delavcev migrantov, ki pa so pogosto ostale skrite. Neredko kot posledica neinformiranosti delavcev migrantov samih, ki se niso zavedali svojih pravic niti niso poznali vzvodov, kako izkoriščanje preprečiti. Delavci pogosto niso bili plačani za opravljeno delo, delali so preko delovnega časa, bivali so v neprimernih nastanitvah, pojavljali pa so se tudi fiktivni posredniki dela.
Z željo po zmanjšanju izkoriščanja delavcev društvo Slovenska filantropija že četrto leto zapored izvaja projekt Boj proti trgovini z ljudmi – širjenje informacij je orožje proti izkoriščanju!. Namen projekta je informirati, ozaveščati in opolnomočiti migrantske delavce o trgovini z ljudmi, o njihovih pravicah, dolžnostih ter delavcem migrantom predstaviti možnosti, ki jim jih ponujajo programi vključevanja v slovensko družbo.
DALEČ OD DOMA IN BLIŽNJIH, DALEČ OD PRAVIC (opis konkretnega primera)
Gospod srednjih let, voznik iz območja bivše Jugoslavije, je v Slovenijo prišel z namenom, da pošteno zasluži kruh zase in svojo družino. Kmalu po prihodu so se začele težave z delodajalcem. Za delodajalca je vozil tovornjak po celi Evropi. Voznik se je želel držati pravil, a delodajalec je od njega zahteval, da vozi več ur, kot je zakonsko dovoljeno in da z magnetom popravi tahograf, ki ga pregleduje inšpekcija. Po dveh mesecih dela je dobil minimalno plačilo za »uradno prevožene ure«, nadure pa mu niso bile izplačane.
Med potjo po Evropi so vozniku sorodniki sporočili, da mu je umrla mama, a delodajalec mu ni dovolil, da bi šel na pogreb, kljub temu, da ima zaposleni pravico do prostega dne v takem primeru. Po prihodu iz te poti je gospod želel obiskati svojo družino, a delodajalec si je kljub vnaprej dogovorjenemu dopustu premislil in mu ni dovolil kratke odsotnosti.
Gospod T. ni osamljen primer, podobnih izkoriščanj migrantskih delavcev v Sloveniji je veliko. Borimo se proti takim izkoriščanjem, da preprečimo nastajanje novih težkih zgodb.
Informiranje v Velenju:
Prostori Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Velenje, Prešernova c. 9b, Velenje; od 8.00 do 12.00.
Informiranje v Celju:
Prostori Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Celje, Kidričeva ulica 3, Celje; od 13.30 do 17.00.
logo_barvni_sloKršenje delavskih pravic migrantom je kršenje delavskih pravic vseh delavcev. V okviru projekta vse delavce, ne le migrante, ozaveščamo o njihovih pravicah, kam se obrniti, kaj storiti, kako opozoriti.  Na ta način zagotavljamo solidarnost med delavci in izenačujemo izkoriščanje delavcev na splošno – če je nekdo izkoriščan, ni pomembno od kod prihaja. Če na izkoriščanje ne bomo opozorili, bomo v kratkem sami izkoriščani. 
Več informacij na spletni strani http://localhost/filantropija/boj-proti-trgovini-z-ljudmi-sirjenje-informacij-je-orozje-proti-izkoriscanju/
Projekt sofinancira:
Urad_vlade_RS_za_komuniciranje1
 
 
Kontakt za več informacij:
Meta Odar
koordinator projektov na Slovenski filantropiji
meta.odar@filantropija.org; 01/ 430 12 88, 051 654 726

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor