Kava ob 10h – tretjič: Matjaž Han izkazal podporo poslanske skupine SD

Slovenska filantropija se je danes v okviru akcije Kava ob 10 h srečala z vodjo poslanske skupine SD Matjažem Hanom. Krovna organizacija na področju prostovoljstva, ki v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij povezuje več kot 1150 članic, je ponovno opozorila na najbolj potrebne korake za širitev in razvoj prostovoljstva, poslanec predlagal konkretno dejanje.   
Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, je Zakon o prostovoljstvu, ki velja od leta 2011, opisala kot administrativen zakon, s preveč zahtevami in premalo spodbudami. Slovenska filantropija je bila vseskozi zagovornica sprejema zakona, s katerim bi se država obvezala, da spodbuja in vlaga v prostovoljstvo in prostovoljsko infrastrukturo. A praksa kaže, da se je za zdaj  predvsem otežilo delo prostovoljskih organizacij, saj kakšnih spodbud, ki bi izhajale iz izvajanja zakona, ni.
Matjaž Han in Tereza Novak _ Kava ob 10h
Zaradi tega je pomembno, da se nemudoma nadaljuje delo  medresorske delovne skupine za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o prostovoljstvu in bodo rezultati dela tudi hitro sprejeti v obliki novele zakona, ki bo odpravila določila, ki so se v praksi izkazala za obremenjujoča in nepotrebna. Prav tako je nujno sprejetje Nacionalne strategije za razvoj prostovoljstva.
Novakova je poslanca opozorila na nedelovanje Sveta Vlade RS za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, katerega delo dodatno onemogoča imenovanje članov s strani ministrstev, ki nimajo nikakršnih pooblastil in ne morejo zastopati ministrstev, zato lahko taka srečanja pomenijo predvsem izgubo časa.
Odprla sta tudi temo učenja solidarnosti, pri čemer je Novakova poudarila, da Slovenska filantropija že več let neuspešno pridobiva podporo pristojnega ministrstva, da prostovoljstvo bolj sistematsko vključi v šole, pri čemer društvo zaznava izjemne dosežke na šolah, kjer v prostovoljstvo vključujejo učence.
Matjaž Han se je na povedano odzval s konkretnim predlogom, da bo po novem letu organiziral srečanje koalicije s Slovensko filantropijo, kjer naj Filantropija predstavi potrebne korake in se koalicija uskladi, kako jih doseči.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor