Znani zmagovalci tekmovalnega dela FMF 2014

Izjava žirije

Žirija v sestavi Varja Močnik, Ognjen Radivojević in Jurij Meden bi rada na samem začetku izrazila iskrene čestitke in pohvale organizatorjem festivala, saj jim je uspelo sestaviti resnično izjemen tekmovalni program Festivala migrantskega filma 2014. Nič manj iskrene čestitke in pohvale seveda namenjamo tudi vsem avtorjem in jim obenem želimo, da bodo svoje delo na področju angažiranega dokumentarnega filma z nezmanjšano strastjo in občutkom opravljali tudi v prihodnje.
Izbira najboljšega filma izmed desetih unikatnih, aktualnih zgodb ni bila lahko delo. Žirija se je zato odločila, da podeli dve posebni priznanji, ki jih prejmeta filma DEPORTIRANI avtorice Nathalie Mansoux in KO BOM PTICA avtorice Monike Pawluczuk. Obe omenjeni deli nam na vizualno izrazito pretanjen način in z globokim spoštovanjem do upodobljenih človeških usod ponuja izostren vpogled tja, kamor našega pogleda gledalca bržkone ne bi nikoli zaneslo.
Nagrado za najboljši film podeljujemo celovečernemu dokumentarnemu filmu DEŽELA VMES Davida Fedeleja. Celostni avstralski avtor nas sooči z zgodbo, ki jo sicer številni poznamo s časopisnih naslovnic, vendar hladne statistike migracij v ambicioznem filmu DEŽELA VMES dobijo svoja imena, svoje glasove in svoje osebne zgodovine. Avtor natančno ve, s kom snema film, kako in zakaj snema film, in koga s filmom naslavlja. Svojega pogleda ne razteguje v nedogled, čez horizont kloake kapitalizma, marveč se osredotoči na povsem konkretno in partikularno, ki posledično in tolikanj bolj učinkovito postane prispodoba za univerzalno. DEŽELA VMES ni samo odličen film, je tudi politični katalizator, ki empatijo prizadetega gledalca preobrazi v jezo. Tiste vrste jezo, ki s seboj prinaša slutnjo sprememb.
Več o Festivalu na www.fmf-slovenija.si.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor