Slovenska filantropija in svetovni dan hrane

Današnji dan, 16. oktober, je razglašen za Svetovni dan hrane.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje (MZ) sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo »Ostanki hrane, zavržena priložnost«, da bi poudarila pomen spreminjanja odnosa do zavržene hrane in zmanjševanja razlik v dostopnosti hrane. Živimo sicer v času, ko nakup hrane za marsikoga že predstavlja veliko finančno breme in je v naši neposredni okolici čedalje več ljudi, ki si ne more redno privoščiti dostojnega obroka. 
Hostel_Celica
Na Slovenski filantropiji od začetka letošnjega leta aktivno prispevamo k zmanjšanju odpadne hrane in zmanjšanju lakote oseb v stiski.
Z januarjem 2014 smo v restavracijah in trgovinah pričeli prevzemati viške hrane, ki jih na dan prevzema niso uspeli prodati, naslednji dan pa jih zaradi svežine živila ne smejo več prodajati. Ta hrana je še popolnoma užitna, le za prodajo ni več primerna. Trenutno viške hrane prevzemamo v trgovinah Tuš (Engrotuš d.d.), restavraciji Radha Govinda (v sodelovanju z društvom Hrana za življenje) in Hostlu Celica.

V preteklih desetih mesecih smo razdelili 1863 obrokov hrane, prejelo pa jih je 55 oseb v stiski (begunci, prosilci za azil, ostali ranljivi migranti, socialno – ogrožene družine in posamezniki ter uporabniki Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja).
TPX14P04032
Razdeljevanje viškov hrane je prostovoljski projekt, v okviru katerega trenutno redno sodeluje 13 prostovoljcev, hrano pa so razdelili že 170-krat.
Zavedamo se, da je viškov hrane veliko, lačnih oseb v stiski pa prav tako, zato bomo v tem mesecu usposobili nove prostovoljce, dogovarjamo se z novimi donatorji hrane, razmišljamo pa tudi o razširitvi skupine prevzemnikov hrane.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor