Iščemo prostovoljce za razdeljevanje viškov hrane

Slovenska filantropija je januarja 2014 pričela s prevzemom viškov hrane ter z razdeljevanjem le-te našim uporabnikom. Gre za hrano, ki trgovinam in restavracijam ostane ob zaključku delovnega časa. Ta hrana je ob prevzemu še popolnoma užitna, le trgovine in restavracije je ne morejo prodajati naslednji dan.
Šestkrat na teden se prostovoljci odpravijo v trgovino/restavracijo, kjer prevzamejo hrano in jo pripeljejo s svojim ali s službenim vozilom na Slovensko filantropijo, kjer jo nato razdelijo posameznikom. Hrano, ki jo delimo, bi lahko kupil vsakdo, ki bi v trgovino ali restavracijo prišel nekaj minut pred zaprtjem. Naši prostovoljci poskrbijo, da vsa primerna hrana, ki ob zaprtju ostane, ohrani svežino do razdelitve našim uporabnikom.
TPX14P04029
Vsi prostovoljci, ki ravnajo s hrano, so seznanjeni s HACCP smernicami in tako usposobljeni za pravilno ravnanje z živili. Nekateri uporabniki, ki hrano prevzemajo, sodelujejo tudi kot prostovoljci. Menimo, da je to dodana vrednost našega načina razdeljevanja hrane, saj uporabnikom veliko pomeni, da lahko pomagajo kot prostovoljci.
Viške hrane trenutno prevzemamo v trgovinah Tuš (Engrotuš d.d.), Hostlu Celica, restavraciji Radha Govinda (v sodelovanju z društvom Hrana za življenje) in Waldorfski šoli.
Statistika razdeljevanja viškov hrane na Slovenski filantropiji:
V letu 2014:

 • 2609 razdeljenih obrokov
 • 73 oseb v stiski, ki je hrano prejelo
 • 225 opravljenih delitev
 • 450 ur prostovoljskega dela
 • 26 prostovoljcev

V letu 2015 (v prvih 3 mesecih):

 • 1710 razdeljenih obrokov
 • 87 oseb v stiski, ki je hrano prejelo
 • 82 opravljenih delitev

Razdeljevanje viškov hrane ima tudi ekološki vidik, saj s tem, ko prevzamemo hrano in jo razdelimo osebam v stiski, zmanjšamo organske odpadke trgovin in restavracij, ki bi drugače morale to hrano zavreči. Po ocenah Evropske unije v Sloveniji letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo. S tem, ko vsaj nekaj te hrane prevzamemo, pomagamo našemu planetu in osebam v stiski.
20140217_0848282Iščemo nove prostovoljce za pomoč pri razdeljevanju viškov hrane.
Za sodelovanje se je potrebno najprej udeležiti usposabljanja, ki ga bomo organizirali na sedežu Slovenske filantropije. Usposabljanje bo potekalo v dveh delih, o terminih bodo prostovoljci še obveščeni. Na usposabljanju boste podrobneje spoznali program, smernice ravnanja s hrano in implementacijo Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.
Delo prostovoljcev za razdeljevanje viškov hrane poteka od torka do petka okrog 16. ali 19. ure in traja dobro uro. Za opravljanje dela nujno potrebujete vozniški izpit.
Prijave za usposabljanje pošljite na prostovoljci@filantropija.org. Za več informacij lahko pokličete na 031 611 037.

Deli prispevek:
 • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
 • WordPress CMS Checker
 • slot gacor