Prostovoljstvo, medsosedska solidarnost in pomoč starejšim v času epidemije

PROSTOVOLJSTVO

Vsi, ki bi kot posamezniki radi izrazili pripravljenost za prostovoljsko pomoč ljudem v stiski v času epidemije, lahko to naredite tako, da:

– izpolnite prijavni obrazec Rdečega križa,

– izpolnite prijavni obrazec Slovenske karitas

– se obrnete na svojo občino/občinski štab Civilne zaščite.

Nevladne organizacije pa se povežite z lokalno izpostavo Rdečega križa/Slovenske karitas in se dogovorite, kako lahko pomagate.

Vse dobro!

Slovenska mreža prostovoljskih organizacij

MEDSOSEDSKA POMOČ

Delimo tudi poziv k medsosedski pomoči, ki ga je objavilo Društvo Humanitarček.

Vzpostavitev: “medsosedskih točk”:

Pozivamo predvsem bloke, stolpnice, mestne četrti. Medsosedska solidarnost je ključnega pomena.

Vzpostavite točko. Lahko več sosedov, lahko sami. Delujte v LOKALNEM okolju. Upoštevajte pravila NIJZ. Morda nakup enkrat na teden za vse, obisk lekarne. Izmenjava revij.
Predvsem pa – obudite medsosedsko solidarnost.

NUJNO PRI TEM
– upoštevati priporočila NIJZ
– dostava LE do vrat
– za klepet uporabite TELEFON
– ne pozabite na razkuževanje plač.karic, kartic zdravstvenega zavarovanja, ključev, nakita, kljuk, mobitela

NUJNO pri tem upoštevajte navodila NIJZ – se pravi, brez stika. Torej dostave do vrat – pozvonimo in gremo. Pogovorite se pa z njimi po telefonu.

V bloku se izbere nabiralnik, ki bo služil temu in do katerega ima nekaj izbranih prostovoljcev ključ. Starostnik odda seznam. Na poti v službo lahko vsak s ključem dostopa do seznama. Če nima časa, ga pusti. Etc. Hrana se preda pred vrata. Denar pa naknadno (ko starostniki preučijo račun in izdelke) po istem principu v nabiralnik ali ob naslednjem nakupu z listkom. Zaupanje – obojestransko – je nujno.

Vsekakor pa – izkoristite priložnost tudi za to, da jim prijazno pojasnite, zakaj je nujno, da ostanejo doma. Zmedeni so. Še bolj kot mi. Predvsem pa imajo le omejen dostop do informacij. Polovica se pripravlja na 3. svetovno vojno, druga polovica pa se ne zaveda, kaj je pravzaprav težava.

PROGRAM PREPREČEVANJA OSAMLJENOSTI STAREJŠIH MEŠČANK IN MEŠČANOV V MESTNI OBČINI LJUBLJANA 

V teh zahtevnih časih je še posebej nujno pomisliti na vse tiste starejše, ki so sami, brez socialne mreže in ki jih trenutne resne razmere navdajajo s stisko.

V Mestni občini Ljubljana so se zato z mestnim Zavodom za oskrbo na domu Ljubljana in mestnimi kulturnimi inštitucijami povezali v mrežo prostovoljcev in prostovoljk, ki želijo olajšati vsakdan starejšim.

Na telefonski številki Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana 01 24 20 605, bo vsak delovni dan med 8. in 16. uro vodja programa prostovoljstva zbiral telefonske številke tistih, ki želijo, da jih naši prostovoljci lahko pokličejo. Prostovoljska mreža je sestavljena iz zaposlenih in prostovoljcev Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana ter mestnih kulturnih institucij, članov in članic gledaliških ansamblov, direktorjev institucij, knjižničarjev in knjižničark …

Prostovoljci se bodo odzivali na prejeto telefonsko številko (drugih podatkov ni potrebno posredovati, po želji lahko osebno ime brez priimka)  in se s to osebo pogovorili – od tega, kaj počne v službi, kako deluje mestna kulturna inštitucija … pa tudi o vsakdanjih rečeh, ki preganjajo osamljenost.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor