Medkulturne čajanke – delavnice o migracijah na osnovnih in srednjih šolah

S srečanji/delavnicami omogočamo direktne kontakte in pogovor med učenci in begunci/prosilci za azil, s ciljem zmanjševanja predsodkov in razbijanja medsebojnih stereotipiziranih podob, spoznavanju in upoštevanju različnosti kultur.

V četrtek, 1. 10., smo izvedli prvi dve delavnici, t. i. Medkulturni čajanki, za učence dveh razredov na OŠ 8 talcev Logatec. Učenci so bili nad predstavljenimi različnimi jeziki in pisavami navdušeni, prav tako so z velikim zanimanjem sodelovali v debati o migracijah.

V ponedeljek, 5. 10., smo izvedli Medkulturno čajanko na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje. Učenci so nam pripravili resnično čajanko s čajem in sladkimi dobrotami! Za nas so imeli ogromno vprašanj, tako da se je razvila zanimiva debata in je bila zato izkušnja čudovita tako za nas kot za njih.

V torek, 13. 10., smo izvedli Medkulturno čajanko na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani.
Vtis učenca Pavleta: “Bilo je zelo zanimivo, da so gosti, ki so bili na sestanku rekli, da so prehodili okoli pet držav. Še vedno je neverjetno, kako jim je to uspelo. Neverjetno je tudi, kako so brez vode zdržali tri dni. Ples je bil zanimiv in težek, saj mislim, da jaz toliko časa ne bi mogel plesati.”
Vtis učenke Olivije: “Razmišljala sem, kako bi se počutila jaz kot begunka. Prvič sem se v živo srečala z beguncema, ki sta imela take izkušnje.”
Vtis učenke Lare: “Pogovor se mi je zdel zanimiv, ker mi je dal misliti, kaj vse imamo, pa se tega ne zavedamo. Zanimiva mi je bila njuna zgodba pa tudi mnenje drugih učencev. Zanimivo se mi je zdelo, kako dobro že znata slovenščino.”

V četrtek, 15. 10. smo delavnico Medkulturna čajanka izvedli na Gimnaziji Celje Center. Dijaki in izvajalci delavnice so padli v živahno debato, ki bi trajala še kakšno šolsko uro, če bi lahko 🙂 Na gimnaziji so zapisali: “Dogodek je dijake prepričal, da se za medijskimi podobami o migrantih, polnih stereotipov, skrivajo pretresljive individualne zgodbe, predvsem pa sta jih brata navdušila s svojo prijaznostjo in odprtostjo, saj sta srečanje obogatila s tradicionalnim plesom in učenjem arabščine.”

V sredo, 21. 10., smo Medkulturno čajanko prvič izvedli na daljavo, preko aplikacije ZOOM, za dijake tretjega letnika II. gimnazije Maribor.
Odziv dijakinje Lucije: “Srečanje sem dojela kot zelo zanimivo in edinstveno izkušnjo. Čeprav sem nekaj o tej temi že vedela, sem se veliko novega naučila o statusu azila, kako se ga pridobi in kaj se zgodi s tistimi, ki se jim status zavrne. Zgodba, ki sem jo slišala se me je dotaknila, saj vem kako slaba je situacija v Palestini-po drugi strani pa sem bila vesela, da je fantoma in njuni družini uspelo priti v varnejše okolje. Žalosti me dejstvo, da so oni eni izmed redkih, ki so imeli za prečkanje meje dovolj denarja. Prav tako so eni izmed redkih, ki so pismeni in so ob prihodu imeli nekaj znanja angleškega jezika. Čajanka mi je bila zanimiva, vendar bi mi verjetno bila bolj všeč, če bi se zgodila v živo-na to žal nismo imeli vpliva.”

V petek, 23. 10., smo Medkulturno čajanko preko aplikacije ZOOM izvedli za dijake prvega letnika Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. Dijake je veliko zanimalo in so nam pošiljali vprašanja, na katera smo nato odgovarjali, tako da je bila delavnica zelo interaktivna. Posebnost pri tem razredu je bila ta, da imajo že sami sošolko iz druge kulture, zato je bilo pomembno spregovoriti o tej temi.

V torek, 27. 10., smo Medkulturno čajanko preko aplikacije ZOOM izvedli za mlade, ki so vključeni v programe PUM-O Radovljica in Ljubljana. V okviru čajanke smo odpravili nekaj stereotipov, recimo o višini zneska, ki ga na mesec dobijo prosilci za mednarodno zaščito. Pogovarjali smo se tudi o stiskah in težavah, ki jih migranti in begunci doživljajo v novem okolju. Mentorica na PUM-O Radovljica nam je sporočila, da so se o tej občutljivi temi pogovor nadaljevali tudi po delavnici.

Delavnice izvajamo v okviru projekta Človek ne jezi se, ki ga sofinancira Urad vlade RS za komuniciranje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. #strpni

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor