Odprto pismo ministru za notranje zadeve glede tujih študentov

Na vas se obračamo glede nejasnosti in nepoštene obravnave tujih študentov v novem Zakonu o tujcih. Z novim zakonom se namreč ukinja določba, v skladu s katero je lahko tujec zadostna sredstva za preživljanje izkazoval s pisno izjavo staršev ali skrbnikov, ki so ga dolžni preživljati. Zdaj bo moral to izkazovati z zadostnimi sredstvi staršev – se pravi, da bodo morali imeti njihovi starši zadosti denarja na računu. V primeru, da jih starši niso dolžni preživljati, morajo pa tuji študenti že zdaj dokazati, da imajo zadostna sredstva na lastnem računu.

Ti pogoji so za nas popolnoma neživljenjski. Oni ali njihovi starši bodo morali imeti na računu znesek, ki bo enak višini mesečnega osnovnega minimalnega dohodka pri nas. Tako v primeru preživljanja s strani staršev ali lastnega, bodo to morali dokazovati že ob prihodu v državo, in to za celotno obdobje študija. Za leto študija to pomeni 5.000 €, za štiri leta pa kar 20.000 €.

To seveda velja samo za študente, ki k nam prihajajo izven Evropske unije. Naj bodo iz Balkana, Indije, Kitajske, Afrike ali Južne Amerike, morajo že tako ali tako plačevati šolnino, ki ni tako nizka. Poleg šolnine bi pa na njihova ramena naložili še dodatno breme visokih zneskov na bančnem računu. Ne bi počakali, da si zadostna sredstva za preživljanje zagotovijo, ko se tu ustalijo in najdejo študentsko delo ali delo za krajši delovni čas? Mar je to način, na katerega hočemo na slovenske univerze in fakultete privabljati tuje študente? Oziroma – mar hočemo celemu svetu pokazati, da tuje študente sprejmemo izključno na podlagi premoženja?

Takšna obravnava je nepoštena in diskriminatorna, zato jo na Slovenski filantropiji ostro obsojamo in vas pozivamo, da to spremembo umaknete. Škodila namreč ne bo samo tujcem, ampak predvsem mednarodnemu razvoju naše države.

Slovenska filantropija

Deli prispevek: