Neja – gonilna sila projekta Hrana ljudem, ne smetem na Jesenicah

Vsak večer, razen ob nedeljah, Neja in še šest njenih prijateljev prostovoljcev v trgovskem centru Hofer na Jesenicah prevzamejo hrano, ki bi jo sicer zavrgli.

Med prejemniki so tako mladi kot upokojenci, samski in družine, po Nejinih izkušnjah pa je tudi veliko skrite revščine, denimo ljudi, ki uradno niso revni, a se dejansko tako težko prebijajo skozi mesec, da jim zmanjka celo za hrano.

Preberite članek o Neji in projektu na Jesenicah v Gorenjskem glasu.

“V začetku julija, ko sem imela pogovor z novinarko, gospo Urško Peternel, sem morala sama opraviti 5 od sedmih razvozov viškov hrane na Jesenicah. Čeprav sem imela pri tem pomoč soprostovoljcev, me je skrbelo, kako bom zmogla v času dopustov in med službeno odsotnostjo … potem pa je bil v Gorenjskem glasu objavljen intervju. Še preden sem izvedela, da je izšel, me je klicala znanka, ki je ga je prebrala, in ponudila pomoč.

Naslednji dan mi je partner povedal, “da me je poln FB” (sama nimam profila na tem družbenem omrežju), že zvečer pa so me v domačem lokalu pričakali dvignjeni palci, prikloni, izrazi podpore in občudovanja … in pogovori. Iz članka so ljudje razbrali ozadje projekta Hrana ljudem, ne smetem – da je nekakšen način, kako iz negativnih posledic potrošništva naredimo nekaj dobrega. Pogovori so se nadaljevali cel teden – klici posameznikov, ki želijo pomagati, klici lokalnih trgovin s ponudbami za sodelovanje in (v največji meri) pogovori o hrani, ki jo mečemo v smeti. Idej je bilo mnogo, kaj vse bi še lahko. Če bi se od tega uresničila petina, bi bil svet malenkost boljši.

Čeprav pride prav vsak, ki je ponudil pomoč in sem vsakemu hvaležna, se mi zdijo ti pogovori najboljša posledica članka. Namen namreč ni zgolj “nahraniti tiste, ki so trenutno v težkem položaju”, ampak predvsem zmanjševanje količine užitne hrane, ki konča v smeteh.

Da bo članek povzročil tak vihar, postal viralen in bo za ta projekt izvedelo toliko ljudi, … tega si res nisem predstavljala. In še nekaj: izpostavljanje za nekaj tako krasnega, kot je ta projekt, mi ni predstavljalo nobenega problema. Ker vanj res verjamem.

Hvala vsem vpletenim. Hvala zaposlenim v HOFER Slovenija, predvsem trgovkam, ki nam hrano skrbno pripravijo in nas gostoljubno sprejmejo – čudovite ste! Hvala Slovenski filantropiji in vsem novim in starim prostovoljcem; skupaj dokazujemo, da se da, če le hočemo in smo aktivni.”
-Neja Šmid

In mi se tu še enkrat zahvaljujemo nazaj Neji, tej pogumni, borbeni, srčni, zavihajmo-rokave vrste prostovoljki 

Več o projektu Hrana ljudem, ne smetem. Projekt poleg Ljubljane izvajamo še v Radovljici, Murski Soboti, Mariboru, Črnomlju, Metliki, Logatcu, Vrhniki in po Nejini zaslugi na Jesenicah.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor