14. Dan za spremembe – Za(čutimo) dobro

15. aprila 2023 bo potekala vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že štirinajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, tokrat še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k dobremu počutju in za širše dobro.

Letos se bodo v okviru 14. Dneva za spremembe po vsej Sloveniji organizirale akcije, ki bodo spodbujale in širile sporočilo Za(čutimo) dobro. Poglejte okoli sebe in takoj boste našli stvari, ki bi jih želeli spremeniti, ljudi, ki bi jim radi pomagali, naravo, ki bi lahko spet zadihala. Povežite se z drugimi organizacijami in šolami, sodelujte s podjetji, občinami in posamezniki v vašem kraju ter skupaj zasnujte konkretno akcijo, ki bo ustvarjala dobro v vaši skupnosti.

VSE DO SEDAJ PRIJAVLJENE AKCIJE NAJDETE TUKAJhttps://www.filantropija.org/danzaspremembe/

Direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar pred dnevom skupnostih akcij sporoča: »Ob slovenskem letu duševnega zdravja kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij izpostavljamo pogosto spregledan pozitiven vpliv prostovoljstva na duševno zdravje. Prostovoljstvo kot varovalni dejavnik prispeva k smislu in zadovoljstvu v življenju, zmanjšanju občutkov osamljenosti in bolj vključujoči skupnosti. Prostovoljci s svojim delovanjem predstavljajo podporno neformalno mrežo, ki v našem prostoru pomembno prispeva k osveščenosti o duševnem zdravju in destigmatizaciji ter predstavlja tudi način, kako se posameznik s težavami v duševnem zdravju lahko vrne v svojo skupnost. Posebej dragoceno je tudi, da skupnost prostovoljcev omogoča družbeno okolje, ki duševno zdravje razume kot problem skupnosti in izprašuje vzroke duševnih stisk, kot so različne neenakosti v duševnem zdravju (ranljive skupine, kot so begunci in priseljenci, nedostojne plače, slabši dostop do strokovne pomoči …). Verjamem, da bodo številne akcije, ki bodo letos s prostovoljskim prispevkom potekale 15. aprila, pokazale na to, kako se lahko vsi dobro počutimo v svoji skupnosti, kako lahko povečamo socialno vključenost in tudi s prostovoljstvom varujemo in krepimo duševno zdravje vseh. Pridružite se!«

Se še niste prijavili? Pridružite se nam!

Prvi korak pri organizaciji Dneva za spremembe 2023 je, da ugotovite, kje vaša skupnost potrebuje spremembo na bolje. Razmislite, kako lahko spodbudite dejanja, ki bodo prispevala h gradnji boljše skupnosti, vzpostavljanju dobrega počutja in delovanju za širše dobro.

Aktivirate se lahko na različnih ravneh:

  • izvedete prostovoljsko akcijo znotraj vaše organizacije,
  • sodelujete v prostovoljski akciji v kraju, ki jo koordinira druga organizacija,
  • postanete nosilci oziroma koordinatorji prostovoljske akcije v svoji soseski.

Da boste akcije lažje načrtovali, smo vam pripravili priročnike za izvedbo akcij:

Prepuščamo vam proste roke pri odločitvi, kakšno akcijo želite izvesti, saj smo v preteklih letih zaznali, da so potrebe od kraja do kraja različne. Zavedamo se, da ste prav vi tisti, ki najbolje poznate razmere in težave v vaši okolici ter smo prepričani, da veste, kaj vaš kraj najbolj potrebuje.

Ko boste akcijo zasnovali, jo prijavite preko spletnega obrazca. Rok za prijavo akcij je letos 31. marec 2023. 

V primeru vprašanj nam pišite na danzaspremembe@filantropija.org ali pokličite na 051 775 237.

Prepričani smo, da lahko vsak nekaj prispeva. Vsak na svoj način in po svojih močeh!

Deli prispevek: