Filantropski razmislek: Iz semen naše podpore zrastejo čudovite prostovoljske zgodbe

“Pred nami je že 24. Nacionalni teden prostovoljstva, teden, ko prostovoljstvo, prostovoljce_ke in prostovoljske organizacije postavimo v ospredje. Davnega leta 2001 smo začeli s Festivalom prostovoljstva v centru Ljubljane, ki pa je s časom prerastel prestolnico in se razširil po vsej Sloveniji. Letos bodo 25. maja, na Veseli dan prostovoljstva, prostovoljci v 55 krajih delili tudi časopis Skozinskoz filantrop. V njem bodo predstavljene številne zanimive zgodbe in izkušnje prostovoljcev_k, ki delujejo na področju duševnega zdravja. Letošnje zgodbe so navdušujoče in pomembne.

23. maja bo Občina Žalec gostila Slovesni dan prostovoljstva, v okviru katerega bomo podelili številne nazive. Nazivov, ki jih bomo podelili, je že lepo število, in vsako leto je biti član komisij navdihujoče in težko delo. Za prav vsako prijavo so pomembne in srčne zgodbe, a bi rada prav posebej izpostavila naziv Junaki našega časa, s katerim prepoznavamo prostovoljstvo med otroki in mladostniki v izobraževalnih institucijah. Ko se aktivirajo kot prostovoljci_ke že od malega krepijo empatijo in solidarnost – tako znotraj šol, kot tudi v povezovanju z lokalno skupnostjo. Spoznajo aktivno državljanstvo v praksi, da prav vsak lahko prispeva v družbo in da imamo posamezniki_ce moč, ob tem pa pridobivajo številne kompetence ter osmišljajo svoj prosti čas. Iz malih prostovoljcev_k potem zrastejo veliki, ki se kasneje aktivirajo znotraj mladinskih in drugih organizacij.

V okviru programa Prostovoljstvo je delo na Slovenski filantropiji pogosto intenzivno, in tudi če bi delali 24 ur dnevno, bi lahko še vedno naredili več. Vedno bi lahko bili še več na terenu, izpeljali še več usposabljanj, v programe vključili še več pomoči potrebnih posameznikov in aktivirali še več prostovoljcev. Spisali bi lahko še več dokumentov, ki bi olajšali prostovoljstvo in še bolj podpirali prostovoljske organizacije na različnih vsebinah. Časopis, ki smo ga izdali, bi lahko imel še dodatnih 100 zgodb, pa še vedno ne bi zajeli vsega, kaj prostovoljci počno na področju duševnega zdravja. Znotraj Slovenske mreže deluje namreč že preko 1.900 organizacij. Ob tem zavedanju pa je delo tudi navdihujoče in zelo smiselno. Ker ga ne delamo sami. Ker so znotraj mreže organizacije, ki širijo vsebine dalje in s katerimi sodelujemo. In ker se zavedamo, da smo s svojim delom v vsem tem času pripomogli k razvoju izjemnih in pomembnih prostovoljskih programov po Sloveniji. Morda naša podpora pogosto deluje kot setev in potem iz semen zrastejo čudovite zgodbe, ki se širijo dalje.

Hvala vsem, ki nas podpirate pri našem delu, hvala vsem prostovoljcem_kam in prostovoljskim organizacijan. Pridite na Veseli dan prostovoljstva, ki bi 25. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani in 24. maja v Kopru. Pridružite se in doživite to izjemno energijo, ki jo začutite v družbi prostovoljcev in prostovoljk.”

Tjaša Arko, vodja programa Prostovoljstvo

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor