Filantropski razmislek: Časi so preresni in Evropa predragocena

“Bližajo se že pete volitve v Evropski parlament, na katerih volimo oz. še raje ne volimo tudi v Sloveniji. Kakor da nas Evropa ne zanima, vztrajamo med zadnjimi tremi državami po volilni udeležbi. In temu primerno je tudi naše zastopstvo v Evropskem parlamentu.

A v Bruslju odločajo o marsičem, kar vpliva na naša vsakdanja življenja: kar 80% zakonodaje o varstvu okolja izhaja iz evropskih direktiv, Evropski parlament odloča o varovanju delavskih in človekovih pravic, navsezadnje pa tudi o miru ali vojni. Od nastanka EU še nismo bili tako blizu zdrsa v totalitarizem, še nikoli ni v takem obsegu po vsej Evropi grozila razgradnja socialne države, neenakosti in različne oblike izkoriščanja se poglabljajo do neslutenih razsežnosti, vojni smo nevarno blizu. Zato je tokrat še posebej pomembno, komu zaupamo soodločanje, predvsem pa, da te izbire ne prepustimo drugim.

Četudi en sam glas ne pomeni veliko, četudi se devet glasov slovenskih poslancev velikokrat izgubi v množici in če je izbira še tako klavrna, so volitve v resnici izjemna priložnost – priložnost, da celotni Evropi pokažemo, kakšno prihodnost želimo, da jasno in odločno zavrnemo nestrpnost, širjenje sovraštva, diskriminacije, izkoriščanje, ksenofobijo. Da jasno povemo, da želimo socialno, pravično, zeleno, mirno in strpno Evropo. Evropo, kjer so človekove pravice najvišja vrednota in se varnosti ne izrablja za strašenje pred drugačnim. Da ne želimo še več orožja za bližnje in daljne vojne, ampak pričakujemo takojšnja prizadevanja za mir. Da za nas evropske vrednote niso le prazne floskule na papirju, ampak verjamemo, da sta solidarnost in enakost med vsemi edina pot do trajne blaginje.

Če govorimo o solidarnosti, nikakor ne smemo pozabiti na prostovoljce in prostovoljke, ki nesebično priskočijo na pomoč pri naravnih in drugih nesrečah, pomagajo odpravljati posledice podnebnih sprememb in blažiti bolečine, ki jih zadaja človeška nespamet. Pa tudi na vse tiste, ki z malimi vsakdanjimi dejanji pomagajo, da je Evropa danes vendarle malce bolj prijazna do ljudi. V času vojne, ekstremnih kapitalskih dobičkov in brezsramnega izkoriščanja delavcev, naj bo leto 2025 evropsko leto prostovoljcev – in naj bo le prvo od mnogih let na poti v Evropo blaginje, strpnosti in solidarnosti!

Časi so preresni in Evropa predragocena, da bi jih prepuščali politikom in njihovemu glasovalnemu stroju. Vsake volitve, tudi evropske, so priložnost za sporočilo: mandat poslanca oz. poslanke ni darilo, temveč odgovornost – odgovornost za izpolnjevanje obljub in zavez, za zavzemanje za dobrobit in blaginjo volivcev in volivk. Skrbno premislimo, komu bomo zaupali svoj glas. In po izvolitvi jih spomnimo na njihove obljube. Zahtevajmo odgovornost. Ob vsaki priložnosti. Ob vsaki prelomljeni obljubi. Ob vsakem sprenevedanju. Zato smo jih izvolili. Da delajo za nas vse.”

Katarina Rotar, vodja projektov na programu Prostovoljstvo

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor