NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA poteka vsako leto meseca maja po vsej državi, njegov namen pa je praznovanje prostovoljstva in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Prostovoljske organizacije preko različnih dogodkov javnosti predstavljajo svoje aktivnosti in obiskovalce vabijo v svoje vrste.

Preberite in si oglejte več o 22. Nacionalnem tednu prostovoljstva, ki smo ga leta 2022 organizirali v tednu od 23. do 29. maja.

Nacionalni teden prostovoljstva bomo leta 2023 organizirali v tednu od 22. do 28. maja.

IMG_9233

Pomladno praznovanje prostovoljstva na Slovenski filantropiji organiziramo že vse od leta 2000, zato ima že obsežno in raznoliko zgodovino. Prvič smo tako praznovali mednarodni dan mladih prostovoljcev, 15. aprila 2000; na stojnicah se je predstavilo 15 organizacij, ki se posvečajo prostovoljnemu delu mladih, potekale so tudi delavnice. Že naslednje leto je dogodek prerastel v Festival prostovoljstva, na katerem se je na Čopovi ulici v Ljubljani predstavilo 20 organizacij. Leta 2005 se je Festival razširil tako časovno kot prostorsko – dogodki po celotni Sloveniji so navadno potekali v okviru enega tedna. Na osrednjem dogodku v Ljubljani smo podeljevali tudi različne nagrade najbolj zaslužnim v prostovoljstvu. Skozi leta se je število sodelujočih organizacij, vsebin in podeljenih nagrad tako povečalo, da smo leta 2015 to praznovanje prvič priredili pod imenom Nacionalni teden prostovoljstva, v okviru katerega Slovenska filantropija organizira dva osrednja dogodka.

Veseli dan prostovoljstva je osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, kjer v središču Ljubljane na stojnicah in z raznolikimi animacijami širši javnosti predstavimo številne prostovoljske organizacije iz cele Slovenije, proslavimo svoje delo in se skupaj poveselimo. Obiskovalci lahko spoznajo okoli 100 prostovoljskih organizacij, preizkusijo svoje spretnosti v različnih igrah in se na stojnicah poučijo o tem, kaj vse počnejo prostovoljci po Sloveniji. Dogodek tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana.

»Želja o prostovoljstvu je bila v meni že dolgo, a je nisem mogla uresničiti. Zaradi tega sem se lansko leto namenoma udeležila Veselega dne prostovoljstva in takoj, ko sem zagledala napis Hiša Sadeži družbe Logatec, sem vedela, da je to to. Tam sem spoznala takratno koordinatorico aktivnosti Tamaro, ki se mi je takoj zdela super in me hitro vključila v program – od takrat sem začela s tečajem angleščine v logaškem Azilnem domu, sodelujem pa tudi pri ogromno drugih rednih aktivnostih. V zadnjem letu sem ugotovila, da v prostovoljstvu pridem do izraza! To je zame bistvenega pomena, da delam z ljudmi, ki so odrinjeni in ki nimajo vseh možnosti.« – prostovoljka Mojca, Hiša Sadeži družbe Logatec

Slovesni dan prostovoljstva je slovesna podelitev priznanj najzaslužnejšim na področju prostovoljstva, ki vsako leto poteka v enem izmed mest, ki so prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazno mesto. Nazive in priznanja pridobijo Junaki našega časa (otroci in mladi šolarji), Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/a v javni upravi, Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva, Najboljša prostovoljska zgodba ter Prostovoljstvu prijazna občina. Več o nazivih preberite tukaj.