Predstavitveni ogledi Ljubljanje “Welcome tours”

Septembra smo začeli z novim projektom predstavitvenih ogledov Ljubljane za novoprispele prosilce za azil v Azilnem domu Vič, ki poteka vsako soboto. Projekt so zasnovali naši prostovoljci skupaj s prostovoljci Zavoda Voluntariat; obe organizaciji projekt izvajata povsem prostovoljsko. Prostovoljci so organizirali popoldanski obisk Viča in Centra z avtobusom in peš, pri čemer so pripravili tudi zemljevid s 24 uporabnimi kraji in pojasnili v šestih jezikih ter nekaj uporabnih stavkov v slovenščini.

Prostovoljci so pot obhoda in zemljevid pripravili skupaj z begunci in prosilci za azil. Vse postaje na obhodu so na krajih, ki bi lahko prišli prav na novo prispelim prosilcem za azil. Na primer: prostovoljci pokažejo banko, ki je najbliže Azilnemu domu Vič; najbližje in najcenejše trgovine z živili; nogometno igrišče, kjer lahko igrajo brezplačno; trgovine, v katerih po ugodnih cenah prodajajo začimbe, telefone in oblačila in nekaj cenovno ugodnih restavracij z mednarodno kuhinjo, ki bi utegnila ustrezati prosilcem za azil.

Projekt je pogostoprva točka srečanja s Slovensko Filantropijo. Številni prosilci, ki so se udeležili obiska, so pozneje prosili za inštruktorje slovenščine ali angleščine in zdaj redno sodelujejo z drugimi prostovoljci Slovenske Filantropije. Namen projekta je pomagati prosilcem za azil, takoj ko pridejo v Slovenijo, da jim ni treba več mesecev čakati, da se znajdejo v mestu, da zvedo, kje lahko kaj delajo in kje lahko dobijo pomoč. Doslej smo organizirali šest obhodov, projekt pa se bo nadaljeval še v januarju.

slika1

Slika: Skupina z začetka novembra se je ustavila na Metelkovi, kjer so prostovoljci povedali nekaj malega o nočnem življenju v Ljubljani in o nevladnih organizacijah.

Menite, da izvajamo dobre projekte in bi radi postali naši podporniki? Podprite nas