Svetovni dan hrane

Današnji dan, 16. oktober, je razglašen za svetovni dan hrane.
Tema letošnjega svetovnega dneva hrane poteka pod geslom Združeni proti lakoti. S tem geslom želijo Združeni narodi opozoriti, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izpostavlja pomen lokalno pridelane hrane za kakovostne in uravnotežene obroke. Nova Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje za obdobje 2015–2025, ki jo je Državni zbor sprejel julija 2015, daje med drugim tudi velik pomen zagotavljanju varne in zdravju koristne ter kakovostne hrane, ki jo zagotavljamo lokalno in na trajnostni način.
Hostel_Celica
S projektom Viški hrane – obrok ljudem, ne smetem na Slovenski filantropiji že od januarja 2014 opozarjamo na zavrženo hrano, ki lahko s pomočjo prostovoljcev postane kakovosten obrok številnim ljudjem v stiski. Tako smo razdelili že več kot 6000 obrokov.
Z januarjem 2014 smo v restavracijah in trgovinah pričeli prevzemati viške hrane, ki jih na dan prevzema niso uspeli prodati, naslednji dan pa jih zaradi svežine živila ne smejo več prodajati. Ta hrana je še popolnoma užitna, le za prodajo ni več primerna. Trenutno viške hrane prevzemamo v trgovinah Tuš (Engrotuš d.d.), restavraciji Radha Govinda (v sodelovanju z društvom Hrana za življenje), Hostlu Celica  in Waldorfski šoli v Ljubljani.
20140217_0848282Razdeljevanje viškov hrane je prostovoljski projekt, v okviru katerega trenutno redno sodeluje 16 prostovoljcev.
Zavedamo se, da je viškov hrane veliko, lačnih oseb v stiski pa prav tako, zato smo
veseli novih restavracij in drugih živilskih obratov, ki bi se želeli vključiti.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor