Otroci – Begunci

Festival Literature sveta – Fabula 2016
Fokus Prišleki
Torek, 1. marec 2016, ob 18.00 v dvorani Slovenske kinoteke (Miklošičeva 26)
Pogovor in filmska projekcija
Konec preteklega leta je le v enem mesecu Slovenijo prečkalo za dobrih 200 osnovnih šol mladoletnikov – 62.000 otrok. Četrtina ljudi, ki so lani zaprosili za azil v Evropi, so mladoletne osebe. Ali in kako jim je mogoče pomagati, da bi lažje obvladovali svoje travme, izgube, strese, da bi hitreje in lažje okrevali ter pridobili večjo odpornost na travmatska doživetja? Kako je mogoče otroke begunce integrirati v lokalno okolje? O problematiki otrok beguncev se bo z dr. Anico Mikuš Kos in dr. Mirjam Milharčič Hladnik pogovarjala Marija Zidar.
Enournemu pogovoru bo sledila projekcija filma Čakajoč na srečo (2002) slovitega mavretanskega režiserja Abderrahmana Sissaka (Timbuktu, 2014). Preko zgodbe o 17-letnem Abdullahu, ki na mavretanski obali čaka na vstop v Evropo, film upodablja konflikt med zahodno civilizacijo in lokalno afriško tradicijo.
Dr. Anica Mikuš Kos, specialistka otroške psihiatrije, premore neprecenljive izkušnje iz prakse, saj že dobri dve desetletji humanitarno deluje v kriznih območjih po vsem svetu. Dr. Mikuš Kosova, ki je kot otrok sama preživela vihro 2. svetovne vojne, pri svojih dobrih 80. letih na terenu še vedno vodi programe psihosocialne pomoči otrokom beguncem na kriznih območjih, med drugim (le v zadnjem času) v Kurdistanu, Afganistanu in Gazi. Njeno delo, pri katerem se usmerja v krepitev naravnih virov za obvladovanje težav, pa je bilo ključnega pomena tudi med vojno v Bosni in na Kosovu.
Sociologinja dr. Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, se že vrsto let ukvarja z migracijskimi študijami ter v zadnjem času z integracijo migrantov. Predava na na univerzah v Ljubljani in Novi Gorici ter tujih univerzah, predvsem v Nemčiji in na Norveškem, v okviru migracijskih študij jo zanimajo interdisciplinarni pristopi – zgodovinski, sociološki in feministični.
Marija Zidar je publicistka in scenaristka (Otroštvo (2009); Govoreče glave (2010); Lačni upora (2013/14), vsi režija Dušan Moravec). Režirala je srednjemetražni dokumentarni film Tihotapci identitete (2015), pri katerem je skupaj z novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem, sicer protagonistom dokumentarca, tudi koscenaristka. Trenutno je v razvoju tudi njen celovečerni dokumentarnec, Avenge, pri katerem je režiserka in scenaristka, ki v slogu dokumentarne triler drame raziskuje posledice brezvladja in brezzakonja v Albaniji.

Deli prispevek: