Vloga medijev, novinarjev in propagande v begunski krizi (Let’s name it – povejmo, kakor je)

p2p1p4p3p5p6
 
SPOROČILO ZA JAVNOST
26. in 27. januarja je v Pragi v konferenčnem centru Evropský dům (Evropska hiša) potekala mednarodna konferenca o vlogi medijev, novinarjev in propagande v tako imenovani begunski krizi. Konference se je udeležilo približno sto ljudi, med njimi so bili strokovnjaki, politiki, novinarji, študentje, pedagogi in državni uradniki, ki delajo z migranti.
Glavna tema konference so bili razlogi za množično proti begunsko propagando v državi, ki jo je begunska kriza komajda prizadela. Na konferenci so se dotaknili tudi vprašanj sovraštva do muslimanov ali nevladnih organizacij in vpliva take propagande na javno mnenje.
Najprej sta Tomáš Lindner (Respekt) in Martin Biber (Hospodářské noviny) predstavila zglede profesionalnega in neprofesionalnega novinarskega dela s temami, povezanimi z begunci. Potem so predstavili še podobne pobude iz drugih evropskih držav, denimo Slovaške, Slovenije, Hrvaške, Poljske in Litve. Udeleženci so skupaj razpravljali o možnosti, da bi spremenili medijski diskurz in poskušali odkriti, kako bi to učinkovito naredili. Druga velika tema so bili sredstva in parametri objektivnega medijskega poročanja o beguncih ter prednosti sodelovanja med državami članicami EU pri vprašanjih migracij in azila.
Pred konferenco, 25. januarja, so predstavili evropsko poročilo »Pushed Back at the Door – Denial of Acces to Asylum in Eastern EU Member States« (Zavrnjeni pri vratih – zavračanje dostopa do mednarodne zaščite v vzhodnih državah članicah EU), kar je sprožilo razpravo o nezakonitem de facto kratenju pravice do vlaganja prošnje za azil v Češki republiki, na Madžarskem, na Poljskem, v Sloveniji in v Bolgariji. Analiza je bila rezultat raziskav Helsinškega komiteja Bolgarije, Češke organizacije za pomoč beguncem, Helsinškega komiteja Madžarske, Helsinške fundacije za človekove pravice na Poljskem in slovenskega Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. Vse te organizacije so članice ECRE (Evropskega sveta za begunce in izgnance), ki je skrbno spremljala dogodke med tako imenovano begunsko krizo.
p7_Easy-Resize.com
 

Deli prispevek: