Nekaj utrinkov poletnega utripa v Viški hiški ali od postelje preko kosila do vozlov

Viško hiško (sedež Slovenske filantropije v Ljubljani) smo sodelavci Slovenske filantropije  težko pričakovali, saj ponuja možnosti za kvalitetno izvedbo naših programov. Brez tovrstnega prostora v preteklosti nismo mogli izpeljati določenih delavnic, ki našim uporabnikom pomenijo veliko. Pretekli četrtek smo ponovno preizkušali kapacitete naših novih prostorov.
 
V okviru dnevnega centra za migrante smo v dopoldanskem času pričeli z delavnicami za otroke in mizarsko delavnico. Na mizarski delavnici smo se lotili izdelave postelje, saj nekateri uporabniki v najetem stanovanju nimajo postelj in so njihovi jogiji na tleh, kar bo v zimskem času postalo zelo neprijetno.

Udeleženci delavnice so imeli v rokah prvič električno orodje za obdelavo lesa (vbodno žago, brusilnik in vijačnik), zato so najprej potekali testni rezi. Postelja je počasi dobivala končni izgled, uporabniki so osvojili osnovne tehnike obdelovanja lesa in nastala je prava, trdna postelja.

Med tem je bilo zelo živahno tudi v kuhinji, saj je nastajala posebna kurdsko – sirska jed iz piščanca, krompirja ter žlice skrivnosti, vse skupaj pa je popestrila še paradižnikova solata in osvežilna pijača iz vrtičkov ob hiši.

V sejni sobi je potekalo srečanje predstavnikov nevladnih organizacij iz Moldavije s Ministrstvom za zunanje zadeve. Predstavniki nevladnih organizacij iz Moldavije so se v okviru projekta, ki ga financira Ministrstvo RS za zunanje zadeve  mudili na študijskem obisku v Sloveniji, v okviru katerega so si ogledali delo različnih slovenskih organizacij in imeli čas tudi za obisk nekaj slovenskih naravnih lepot.
Popoldan so nas obiskali še mladoletniki brez spremstva. Potem, ko smo jim na podlagi donacij lahko ponudili primerno obutev za jesenski čas in pohode na Šmarno goro, so se udeležili delavnice plezanja. Učili so se  vozlov, prvih prijemov, varovanje soplezalca, kar nam je poleg opreme omogočila trdna veja češnje v parku.

Tudi ta dan ni potekal brez učnih pomoči, ki jih  izvajajo naši prostovoljci. Kljub poletju je motivacija mnogih učencev velika, saj se dobro zavedajo, da je poletje idealen čas za utrjevanje znanja.
Ko smo naredili posteljo, je bilo pripravljeno kosilo. Postreženo zunaj, na klopeh, ki smo jih izdelali v okviru  korpo akcij in na delavnicah z našimi uporabniki. Odlična in zanimiva hrana je teknila prav vsem.
 
S tem pa še nismo zaključili dne. Sledila je še ena delavnica izdelave eteričnih olj, ki jo je spremljala še dodatna kuharska delavnica.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor