Hišne novičke iz HSD Žalec

Mednarodni dan starejših smo obeležili kar dvakrat, v torek dopoldne in popoldne, s projekcijo kratkega filma, pogovorom ter druženjem ob pogostitvi.
Ogledali smo si duhovit TEDEX govor Ashton Applewhite, pisateljice in aktivistke iz New Yorka, ki govori o tem, kako preseči stereotipe o staranju in preprečiti starostno diskriminacijo. Applewhitova na direkten in odkrit način pove, da starostno diskriminiramo prav vsi, če se tega zavedamo ali ne. In starostno diskriminiramo najprej sami sebe, ko npr. za naše zdravstvene težave krivimo starost ali odklonimo oblačilo, razmerje, pričesko… zato, ker menimo, da to ni primerno za našo starost. Toda, ko se tega zavemo, lahko to tudi odpravimo. Staranje je namreč veličasten, naraven proces, ki nas povezuje vse.
Po filmu smo ob pogostitvi, ki sta jo pripravili ekipa Hiše in naša prostovoljka, Zinka Drev, odprli debato o položaju starejših v naši družbi, procesu staranja in vlogi prostovoljstva pri aktivnem staranju. Misli, ki so se nanizale, smo ujeli v miselni vzorec »Staranje-kaj je to?« in ugotovili, da se naši obiskovalci s starostjo pravzaprav sploh ne obremenjujejo.


 

Foto in besedilo: Barbara Lužar, Maja Horvat

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor