Obisk mladih prostovoljk iz Opatije

Danes so Slovensko filantropijo obiskale mlade prostovoljke iz Opatije, v spremstvu dveh profesoric. Dekleta z Gimnazije Eugena Kumičića je zanimalo prostovoljstvo v Sloveniji, vključevanje šol v prostovoljsko delo, pa tudi integracija priseljencev in vloga prostovoljcev pri tem.
Posebej zanimiva tema jim je bila zagovorništvo. Predstavili smo jim dialog z ministrstvi pri razvoju prostovoljstva in vključevanju priseljencev, dosedanje dosežke na teh dveh področjih in odprta vprašanja za prihodnost. Precejšen del odprtih vprašanj vključuje strategija razvoja prostovoljstva, ki je trenutno že na mizah vladnih uradnikov.
Velik izziv v obeh državah ostaja sistemsko umeščanje prostovoljstva v šolo, saj kljub dobrim praksam večina otrok v času obiskovanja osnovne šole ne dobi priložnosti za kakovostno prostovoljsko izkušnjo. Prostovoljstvo je v Sloveniji med veliko večino prebivalstva prepoznano kot pozitivna dejavnost, ljudje se odzivajo na prostovoljske pobude, za to pa je potrebno nenehno informiranje, promocija v različnih ciljnih javnostih in strateško zagovorništvo.    
Podporne strukture za prostovoljstvo so na Hrvaškem mnogo bolje razvite kot v Sloveniji, saj delujejo v vseh regijah prostovoljski centri, ki jih povezuje nacionalni center za prostovoljstvo. Izdelani so tudi standardi kakovosti delovanja teh centrov, saj Hrvaška načrtno podpira kakovostno delo na področju prostovoljstva.
Srečanje je potekalo na vrtu hiše Slovenskem filantropije na Viču – tako zaradi toplega jesenskega sonca kot zaradi zasedenosti vseh prostorov. Morda je bilo prav zato še bolj prijetno in je pustilo v vseh udeležencih željo po ponovnem druženju in izmenjavi izkušenj.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor