Aktualna prostovoljska dela

Na Slovenski filantropiji redno iščemo prostovoljce za pomoč pri izvajanju naši programov (Prostovoljski servis, Hrana ljudem – ne smetem, program migracije, medgeneracijsko sodelovanje…). Trenutno so na voljo spodnja prostovoljska dela:
LJUBLJANA in okolica: 
Učenje slovenskega jezika za begunce/prosilce za azil
“Dober dan, kako si?” 🙂
Potrebujemo pomoč pri učenju slovenskega jezika za begunce oziroma prosilce za azil. Pomoč poteka individualno oz. v manjših skupinah.
“Učenci” prihajajo iz različnih držav, so različne starosti in imajo različen nivo znanja slovenščine in angleščine. Gre za laično poučevanje, zato so znanje in izkušnje zaželene, ne pa nujne. Pri delu nudimo strokovno pomoč in podporo. Vse zainteresirane povabimo na uvodno predstavitev.
Št. ur na teden: 1-3
Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Pomoč starejši gospe
Zelo prijetna in komunikativna starejša gospa bi potrebovala malo prostovoljske pomoči. Gospa je popolnoma samostojna, vendar je v preteklosti imela nekaj padcev, posledično pa se ji je pojavil velik strah pred tem, da bi sama odšla ven iz stanovanja. Zaradi občutka varnosti si želi žensko prostovoljko (mlajšo upokojenko, ni pa nujno), ki bi jo bila pripravljena spremljat na krajše sprehode ali pomagala pri nakupih v trgovini (spremstvo in nošenje vrečk).
Spremljanje bi potekalo 1krat na teden, na Bežigradu, lahko dopoldan ali popoldan, glede časa je popolnoma prilagodljiva.
Pričakovane izkušnje:
Od prostovoljke se pričakuje veselje do dela s starejšimi ljudmi, zanesljivost in odgovornost.
Trajanje dela: daljše obdobje
Kontaktna oseba: Mateja Slapnik, 040 684 683 (med 9. in 16. uro)


Deljenje viškov hrane socialno ogroženim
Iščemo prostovoljce, ki bi se pridružili že ustaljeni ekipi za deljenje viškov hrane ob četrtkih in /ali petkih zvečer (četrtek ob 19. uri in petek med 21. in 22. uro). Hrano se s službenim avtomobilom prevzame pri donatorju in dostavi socialno ogroženim posameznikom in družinam v Ljubljani. Delo poteka v paru (2 prostovoljca skupaj), prevoz je zagotovoljen. Pogoj je vozniški izpit B-kategorije.
Št. ur na teden: vsak 2. teden po 2 uri
Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Druženje in spremljanje mlajše ženske
Mlajša ženska zaradi bolezni večino časa preživi doma, vendar si to želi spremeniti. Doma ima kužka, s katerim bi se želela kdaj odpraviti na sprehod, vendar pri tem potrebuje spremstvo. Iščemo prostovoljca/ko, ki bi si želel/a enkrat na teden na sprehod z gospo in kužkom, malo poklepetati, skupaj spiti kavo ali sok. Sprehodi bi potekali v Tivoliju.
Iščemo tudi prostovoljca/ko, ki bi jo lahko spremljal/a na dnevne aktivnosti, ki jih obiskuje v Savskem naselju. Spremstvo bi potekalo v taksiju (prostovoljec pri tem nima stroškov) ob torkih med 12. in 15. uro, četrtkih med 14. in 17. uro in petkih med 11. in 13. uro.
Prostovoljec/ka lahko spremlja gospo na enega ali več terminov, pomembno je le, da se dogovorjenih terminov drži. Za vse prostovoljce je obveznouvodno usposabljanje za prostovoljce na Slovenski filantropijiin dodatno krajše usposabljanje na Društvo LIGA proti epilepsiji Slovenije.
Pričakovane izkušnje: Izkušnje niso potrebne. Od prostovoljca se pričakuje, da je zanesljiv, odgovoren in ima čut za ljudi. V primeru sprehodov s kužkom pa tudi ljubezen do živali.
Št. ur na teden: po dogovoru
Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Učenje angleščine za begunce/Teaching refugees English
Potrebujemo prostovoljce za učenje osnovne in nadaljevalne angleščine za prosilce za azil in begunce.
Pomoč poteka individualno oz. v manjših skupinah. “Učenci” prihajajo iz različnih držav, so različne starosti in imajo različen nivo znanja slovenščine in angleščine. Gre za laično poučevanje, zato so znanje in izkušnje zaželene, ne pa nujne. Vse zainteresirane povabimo na uvodno predstavitev. Pri delu nudimo strokovno pomoč in podporo.
Št. ur na teden: 1-3
Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Druženje in sprehodi s starejšo gospo
Starejši zakonski par preživlja svojo starost na veliki kmetiji v okolici Ljubljane. V popoldanskem času jima družbo delajo otroci in vnuki, v dopoldanskem času pa ostajata sama. Družbo bi potrebovala predvsem gospa, ki si želi vrstnico, vitalno upokojenko, ki bi znala gospo spodbuditi, da se skupaj sprehodita v okolici doma, v naravi ali skupaj poklepetata.
Druženje bi potekalo predvidoma 1-krat tedensko v dopoldanskem časi na domu družine.
Pričakovane izkušnje: Izkušnje niso potrebne, pomembno je le, da ima prostovoljka dobro razvito empatijo in da zna dobro komunicirati z ljudmi.
Št. ur na teden: 2
Kraj dela: okolica Ljubljane
Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Prostovoljci za delo z avtistično punco
Mati s 17-letno punco z avtizmom potrebuje prostovoljce, ki bi se z njo igrali oziroma delali po Son-Rise programu, ki krepi lastne potenciale otroka in ga osebnostno razvija. Delo bi potekalo vsak dan na domu družine v Lavrici, ob Dolenjski cesti. Avtobusna postaja in parkirni prostori so pred stavbo.
Če ste oseba polna energije, vesela, živahna, dobrega srca in se želite resnično povezati z otrokom, ki ima težave s socializacijo, vas Društvo Sonshine toplo vabi, da sem jim pridružite.
Pričakovane izkušnje: Posebna znanja in sposobnosti prostovoljcev niso potrebne, saj bo informacije in veščine za uspešno delo prostovoljcem prenesla mama. V primeru dodatnih prostovoljčevih vprašanj je na voljo tudi društvo Sonshine (www.SonshineCenter.eu)
Kraj dela: Lavrica
Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Pomoč pri iskanju stanovanj
Ker veliko migrantov potrebuje dom, iščemo prostovolj-ca/ko za pomoč pri iskanju.
Gre za posameznike, pare in družine iz različnih držav, ki iščejo stanovanje v Ljubljani.
Mentorstvo oziroma podrobna navodila kako iskati namestitev, zagotovimo na Slovenski filantropiji.
Pričakovane izkušnje: Za delo niso potrebna specifična znanja, le veliko potrpežljivosti, komunikativnost ter nekaj časa in energije.
Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Učna pomoč za socialno ogrožene otroke
Novo šolsko leto se hitro približuje, v klopi pa bodo sedli tudi otroci, ki imajo nekoliko več težav z usvajanjem nove šolske snovi. Zelo veseli bi bili prostovoljcev, ki bi jim pri tem pomagali in tako omogočili lažje napredovanje v šoli.
V ta namen iščemo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni nuditi individualno učno pomoč, enkrat do dvakrat na teden skozi šolsko leto. Otroci potrebujejo pomoč pri različnih predmetih, predvsem pa pri učenju angleškega jezika, matematike ali pri razumevanju slovenskega jezika.
Pomoč bi potekala na domu družine, na šoli ali v knjižnici (po dogovoru).
Pričakovane izkušnje: Od prostovoljca pričakujemo veselje do dela z mladimi in odgovornost.
Št. ur na teden: 1,5 – 3
Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Prostovoljstvo na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Nove prostovoljce vabi v svoje vrste skupina predanih prostovoljcev Slovenske filantropije, ki nudijo podporo, informacije in različne manjše usluge pacientom Onkološkega inštituta in njihovim svojcem.
Potencialni prostovoljci najprej opravijo uvodno usposabljanje za prostovoljce na Slovenski filantropiji, nato enodnevno uvodno usposabljanje na Onkološkem inštitutu, potem pa pod mentorstvom izkušenih prostovoljcev opravijo 8 delovnih terminov. Po koncu celotnega uvajanja opravijo individualni pogovor z mentorico in če so z njihovim uvajalnim obdobjem zadovoljni vsi vključeni, sklenemo dogovor o sodelovanju za vsaj eno leto. Delo opravljajo enkrat tedensko po vnaprej dogovorjenem urniku.
Pričakovane izkušnje: Od prostovoljcev se pričakuje, da so zdravi, da niso bili sami v zadnjih dveh letih zdravljeni zaradi raka, da so empatični, spoštljivi, pozitivni, zanesljivi, samostojni, da imajo občutek za timsko delo.
Št. ur na teden:  3-4 po stalnem urniku
Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


MARIBOR:
Učna pomoč (slovenščina)

Dekle v zadnjem letniku srednje šole se pripravlja na maturo. Pomoč prostovoljke/ca bi potrebovala pri pripravah na izpit iz slovenščine, saj se uči slovensko kot drugi tuj jezik. Prostovoljska pomoč bo potekala ob popoldnevih, po vnaprejšnjem dogovoru z dekletom.
 
 
Pričakovane izkušnje: Dobro poznavanje slovenske slovnice in izkušnje s poučevanjem slovenskega jezika.
Št. ur na teden: po dogovoru
Kontakt: Urška Živkovič, 051730492, urska.zivkovic@filantropija.org


 
Pričakovane izkušnje:
Dobro znanje nemškega jezika in veselje do poučevanja.
Št. ur na teden: po dogovoru
Primerno za: posameznike, mladoletne, tujce
Kontaktna oseba: Urška Živkovič, 051730492, urska.zivkovic@filantropija.org


Spremstvo starejše gospe po opravkih

Starejša gospa, ki živi v Mariboru, išče pomoč starejše prostovoljke za spremstvo po vsakodnevnih opravkih. Ker gospa težko hodi, potrebuje prostovoljko, ki bi ji pri tem lahko v manjši meri pomagala (jo podprla pri hoji po stopnicah, ipd.). Prav tako bo zelo vesela druženja, saj dneve večinoma preživlja sama. Prostovoljsko delo bi potekalo po vnaprejšnjem dogovoru, največ dvakrat tedensko po dve uri.
Pričakovane izkušnje: Od prostovoljke pričakujemo zanesljivost, potrpežljivost, veselje do dela s starejšimi. Pogoj je opravljeno Uvodno usposabljanje za prostovoljce.
Kontaktna oseba: Urška Živkovič, 051730492, urska.zivkovic@filantropija.org


 

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor