Igra vlog o otrokovih pravicah v Maroku


V okviru projekta ‘Izobraževanje o človekovih pravicah in opolnomočenje otrok v Maroku’ tudi v šolskem letu 2018/2019 potekajo zanimive delavnice v šolah Alhoceime in Tangierja v Maroku, kjer se otroci izobražujejo o svojih pravicah. Projekt, ki ga Slovenska filantropija izvaja v partnerstvu z lokalno organizacijo ARID (RIF Regionalna agencija za solidarnost in razvoj) s finančno podporo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, tako pripomore, da otroci pridobljena znanja potem delijo z drugimi otroci, učitelji in starši, in to z različnimi metodami. Ena od priljubljenih je igranje vlog, kjer s svojimi nastopi govorijo o težavah, s katerimi se srečujejo in o svojih pravicah.
Med drugim so na komičen način predstavili realnost na podeželju in uprizorili situacijo, kjer družino obišče posrednik ministra za notranje zadeve in »otroku« želi vročiti poziv na obvezno služenje vojaškega roka. Družina zavrača poziv in trdi, da je še otrok, da je premajhen, nakar jih posrednik pozove, da starost otroka preverijo v osebnih dokumentih. Družina obžaluje, ker tega nima, saj otroka niso niti registrirali ob rojstvu. To pomeni, da fant nima imena, narodnosti ali identitete, kar ni v skladu z načeli otrokovih pravic.
Druga predstava odraža diskriminacijo po spolu. Govori namreč o podeželski družini, ki v vsem daje prednost sinu pred hčerko. Deklica mora prinašati vodo, čistiti in opravljati vsa gospodinjska dela, medtem ko fant uživa v glasbi. Starši ga hvalijo in so ponosni nanj, ker bo postal zdravnik, inženir ali odvetnik. Družino nato obišče učitelj, ker ga zanima, zakaj je hčerka že eden teden manjka pri pouku. Mama pove, da je hči bolna, je pa ni peljala k zdravniku. Profesorju to ni všeč in staršem razloži, da ima deklica enako pravico do igranja, zabave, zdravstvenega varstva in izobraževanja kot njen brat.
Več o delavnicah in nastopih:
https://www.facebook.com/tarbiyahoqoqia/posts/2140942196166048
https://www.facebook.com/tarbiyahoqoqia/videos/713899225660844/

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor