5. rojstni dan Hiše Sadeži družbe Žalec


Hiša Sadeži družbe Žalec, eden izmed šestih medgeneracijskih centrov Slovenske filantropije, je v ponedeljek, 11. marca praznovala peti rojstni dan. Slavnostna govorca na prireditvi sta bila izvršna direktorica Slovenske Filantropije, ga. Tereza Novak in župan občine Žalec, g. Janko Kos, ki sta govorila o samih začetkih medgeneracijskega centra in njegovi vlogi v lokalni skupnosti danes.

Kulturni program je popestrila Petra Rom na klaviaturi, prikaz vadbe Tai Chi-ja pod vodstvom prostovoljke ge. Dragice Kulić ter Lidija Koceli s pesmijo Svetlane Makarovič Na Na Na Na Na Na. Vodja Hiše, dr. Barbara Lužar, se je zahvalila prostovoljcem, ki so od ustanovitve Hiše do danes opravili 150 ur ali več prostovoljskega dela (Jasna Mikola, Marjana in Jože Glinšek, Zinka Drev, Tatjana Vodeb, Milena Šah Koren, Mateja Čretnik in Alenka Tabor), srčnim udeleženkam uric pletenja, ki sodelujejo v humanitarnemu projektu kvačkanih hobotnic za nedonošenčke (do danes so jih nakvačkale že več kot 400), partnerjem v projektu VGC Planet generacij in predstavnikom lokalnih društev in organizacij s katerimi sodelujejo že od same ustanovitve ter vodstvu občine Žalec. Pika na i dogodka je bil simpatičen nastop stand-up komika Jerneja Celca, režiserja oddaje Skečoholiki.

Hiša Sadeži družbe Žalec je prvič svoja vrata odprla konec februarja 2014 in od takrat  se je več kot 4000 brezplačnih delavnic, dogodkov in aktivnosti udeležilo skoraj 12.000 ljudi, ki večkrat tedensko ali mesečno obiščejo medgeneracijski center. Da je Hiša dobro prepoznana v lokalnem okolju priča letošnje priznanje Mestne skupnosti Žalec za uspešno petletno povezovanje generacij v ustvarjalnem sožitju.
V svoje aktivnosti je Hiša Sadeži družbe Žalec do sedaj vključila več kot 140 prostovoljk in prostovoljcev, od tega največji delež predstavljajo ženske (80%), ki so skupaj opravili skoraj 7000 ur prostovoljnega dela in prihranili državi 70.000€ sredstev. Zaposleni si skupaj s prostovoljci in zunanjimi strokovnjaki prizadevajo za poučne, zanimive in kakovostne brezplačne vsebine, ki jih prilagajo uporabnikom in    njihovim potrebam. Sodelujejo tudi z več kot 20 različnimi društvi in organizacijami v  žalski občini in širši regiji. Njihovo delovanje krepi socialno vključenost tako starejših kot mlajših, spodbuja aktivno staranje, preko prenosa znanja povezuje generacije, krepi medgeneracijsko solidarnost ter vključevanje v medgeneracijsko prostovoljstvo. Ciljno se osredotočajo na ranljive družbene skupine – brezposelne in težje zaposljive, starejše nad 65 let, prejemnike socialne pomoči ter mlade, ki potrebujejo pomoč v soustvarjanju socialne mreže. Od leta 2016 dalje sodelujejo v humanitarnemu projektu Rožnatih pletenin Združenja EuropaDonna za boj proti raku dojk in projektu kvačkanih hobotnic za nedonošenčke v inkubatorjih ljubljanske porodnišnice. Veliko pozornost posvečajo motiviranju in izobraževanju prostovoljcev in so varna točka za Unicef.
Od leta 2017 dalje v partnerstvu z Ljudsko univerzo Velenje in UPI Žalec sodelujejo v projektu Večgeneracijski center Planet generacij, ki pokriva celotno Savinjsko-Šaleško dolino in je sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropskega socialnega sklada ter različnih občin. Že od same ustanovitve pa Hišo Sadeži družbe Žalec sofinancira občina Žalec. Hiša je v letu 2018 postala NGO s potencialom regijskega stičišča NOVUS in prejela priznanje Mestne skupnosti Žalec za uspešno povezovanje generacij v ustvarjalnem sožitju.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor