Dan za spremembe v Hišah Sadeži družbe

Hiša Sadeži družbe Žalec

Prvi dogodek v okviru 10. Dneva za spremembe: ODPRAVIMO DISKRIMINACIJO, smo v HSD Žalec pripravili v četrtek, 28. marca. Povabili smo skupino mamic iz Albanije in učenke II. osnovne šole Žalec ter s skupnimi močmi pekli tradicionalne albanske dobrote, ustvarjali rožice iz papirja, risali mandale ter izdelovali nosilne vrečke iz starih majic po principu ZERO WASTE (moda brez odpadkov). Istočasno smo skozi druženje in pogovor spoznavali našo in njihovo kulturo. Izmenjali smo par kuharskih receptov in se celo naučili nekaj novih besed, ki bodo gotovo prišle prav, tako njim kot nam.

V torek, 2. aprila, so nas pa v naših prostorih obiskali člani, spremljevalci in prostovoljci iz DRUŠTVA SOŽITJE. Skupaj smo pekli pecivo, izdelovali nakit, izrezovali papirnate tulipane ter peli ob spremljavi kitare. Vsi udeleženi smo nadvse uživali, zato smo se dogovorili, da ob prvi priložnosti druženje spet ponovimo!

Hiša Sadeži družbe Murska Sobota

Na nogometnem igrišču ŠRC NK Pušča pri Murski Soboti smo se z akcijo »S športom in druženjem proti diskriminacija« pridružili akcijam Dan za Spremembe 2019. Opozorili smo na prisotnost diskriminacije v vsakdanjem življenju in na žalitve med navijači v športu, saj je ozaveščanje o teh zadevah pomembno. V nogometni tekmi smo se pomerili šolarji OŠ 2 Murska Sobota v dresih reprezentance Slovenije (priskrbel nam jih je podpredsednik NZS, g. Danilo Kacijan, ki je hkrati tudi župan občine Cankova), odrasli pa smo bili v dresih NK Pušča.

Barve odraslih smo zastopali predstavniki različnih organizacij, prostovoljci in uporabniki. Poleg vodje HSD Murska Sobota, Darka Krajnca, je bil v ekipi še Darko Rudaš, predsednik romske zveze Preporod in Romski svetnik; Aleš Müller, predsednik NK Pušča; športni novinar Murskega vala, Gorazd Gider; novinar Vestnika, Andrej Bedek; prostovljci HSD ter uporabniki Zavoda Vitica in SVZ Hrastovec. Tekmo, ki je minila v duhu fairplay-a so zmagali mladi upi z rezultatom 7:5, čeprav rezultat ni bil v ospredju. Po tekmi smo se okrepčali z domačim čajem in kruhki z zeliščnimi namazi, ki so jih pripravile prostovoljke Hiše Sadeži družbe.

Hiša Sadeži družbe Logatec

Hiša Sadeži družbe Logatec je v soboto, 6. aprila, organizirala prijateljski nogometni turnir skupaj z Društvom invalidov Logatec, Športnim društvom Baron, Ženskim nogometnim klubom Vrhnika ter prosilci in prosilkami za mednarodno zaščito nastanjenimi v izpostavi azilnega doma v Logatcu. Na turnirju so se družili in zabavali – s poudarkom na pošteni igri, enakosti in timskem delu, ne pa zmagi za vsako ceno.

Hiša Sadeži družbe Črnomelj

V petek, 5. aprila, je v HSD Črnomelj potekala okrogla miza na temo” Kako starejšim in drugim oviranim osebam olajšati dostop do dobrin?” v okviru Dneva za spremembe, ki ga že deseto leto organizira Slovenska Filantropija.
Poleg predstavnikov Slovenske filantropije so se okrogle mize udeležili: župan občine Črnomelj, direktorica DSO Črnomelj, predstavnica Zik-a Črnomelj, predstavnica CKZ Črnomelj, predstavnica diskriminiranih ter predstavniki nevladnih organizacij občine Črnomelj. Ugotovili smo, da je diskriminacija starih pereč problem, česar se zaveda tudi župan, ki nas je pozval, naj oblikujemo delovne skupine in izdelamo akcijski načrt za uresničitev predlogov. Dogodka se je udeležila tudi predstavnica Ministrstva za zdravje.

Po petkovi okrogli mizi smo se v soboto odpravili na teren. Prostovoljci in zaposleni HSD Črnomelj, Centra za krepitev zdravja in Društva upokojencev smo se podali v oddaljene vasi črnomaljske občine. Obiskali smo Preloko, Sinji vrh, Radence in Sodevce in vaščanom za en dan približali dejavnosti HSD Črnomelj, izpolnili vprašalnike, merili krvni pritisk in sladkor, se družili in nekatere obiskali na domu.

Hiša Sadeži družbe Metlika

V soboto, 6. aprila, smo se tudi v Hiši Sadeži družbe Metlika udeležili Dneva za spremembe, in sicer na dveh področjih. Zjutraj ob 8.30 smo se namreč zaposlena v HSD ter prostovoljka skupaj s Centrom za krepitev zdravja in patronažno službo ZD Metlika odpravili v oddaljena kraja v Metliški občini, kjer smo obiskali starejše prebivalce vasi. Z obiskom smo jim predvsem polepšali dan, seznanili smo jih tudi tako z delom Hiše Sadeži družbe kakor tudi z delom CKZ. Patronažna sestra je vsem še izmerila krvni tlak ter nivo sladkorja v krvi. Ugotovili smo, da so ljudje v oddaljenih krajih resnično osamljeni, predvsem zaradi tega, ker je mlajša populacija v dopoldanskem času v službi oziroma v šoli, starejši pa za kar dobršen del dneva ostanejo sami. Bodisi zaradi slabega vremena, bodisi zaradi gibalne oviranosti ne morejo ven in v teh primerih so prepuščeni sami sebi.

Drugo področje na katerem smo sodelovali pa je bila čistilna akcija, ki smo jo organizirali skupaj z mestno skupnostjo Metlika. Potekala je po celotnem območju mesta Metlika. Na samem območju HSD Metlika se je čistilne akcije udeležilo osem prostovoljcev, ki so zagnano in uspešno očistili okolico. Po celotni Metliki pa so se zbrale prav tako manjše skupine prebivalcev, ki so poskrbeli za čiščenje okolice svojih naselij.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor