Ob svetovnem dnevu beguncev

Ljubljana, 20. junij

“Čeprav migracije seveda niso fenomen moderne dobe in ostajajo stalnica v zgodovini človeštva, vedno znova vznemirjajo ljudi. Žal so tudi vedno znova polje političnega pritiska in diskreditacij. Burijo nacionalistične strasti in včasih se zdi, da se ravno na jadrih migracij vzpodbuja najslabše, kar je v nas, ljudeh.

In vendar gre samo za ljudi. Za zgodbe, ki nikoli niso preproste, za fenomen, ki bo vedno prisoten in za veliko vprašanje: Kaj v resnici pomeni pravica do življenja in kdo ima pravzaprav pravico odločati o življenju drugega.”Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije

Danes, 20. junija, obeležujemo svetovni dan beguncev. Število ljudi, ki bežijo pred vojnami, preganjanjem in konflikti, je v letu 2018 preseglo 70 milijonov. To je največje število, ki ga je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR oz. Agencija ZN za begunce) zaznal v skoraj 70 letih svojega obstoja.

Na Slovenski filantropiji v okviru programa Migracije različnim marginaliziranim posameznikom in skupinam migrantov nudimo svetovanje, informiranje, psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč ter zagovorništvo. Na področju migracij delujemo že od svojega začetka v letu 1992, leta 2010 pa smo začeli s Festivalom migrantskega filma, ki je bil nov, drugačen poskus povezovanja fenomena migracij s filmom. Kljub resni temi se je izkazalo, da je film dober medij za pritegnitev pozornosti, zato smo s tem nadaljevali vsa ta leta.

S festivalom želimo spomniti, da kadar govorimo o migracijah, govorimo o ljudeh in o njihovih zgodbah. Spoznavanje je pot do razumevanja in s festivalom poskušamo razumevanju odpirati pot.

Zato vas danes vabimo na osrednji dogodek festivala, ko ob 18. uri v Slovenski kinoteki projekciji filmov sledil pogovor z Giulio Bertoluzzi, avtorico filma Neobičajen ulov (Strange Fish, 2018), in Arnejem Zupančičem, Info Kolpa, na temo zapiranja mej. Festival bomo zaključili s premiero filma Najlepša dežela na svetu (Das schönste Land der Welt, 2018), ki bo pozneje zvečer v Kinodvoru ob 21. uri. Projekciji bo sledil pogovor s filmskim gostom, režiserjem Želimirjem Žilnikom.

Ob tej priložnosti z veseljem z vami delimo tudi video, ki ga je naredila prostovoljka Slovenske filantropije v Mariboru, Oya, ki je k sodelovanju povabila številne posameznike in organizacije iz celega sveta. Video je sporočilo vsem, ki so se bili primorani odseliti od doma in so v novem okolju osamljeni. Vabljeni k ogledu na povezavi do Youtube posnetka.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor