10. obletnica Hiše Sadeži družbe Murska Sobota

V petek, 4. oktobra, smo v dvorani Gledališče Park proslavili 10 let delovanja Hiše Sadeži družbe Murska Sobota, prvega medgeneracijskega skupnostnega centra v Sloveniji. Ustanovila ga je Slovenska filantropija kot projekt, podprt s strani Norveškega finančnega mehanizma. Gre za prostor, namenjen povezovanju generacij, prenašanju tradicije ter izmenjavi znanj med vsemi generacijami. Program medgeneracijskega sodelovanja torej uspešno razvijamo že deset let, in med tem časom smo odprli še šest Hiš Sadeži družbe po Sloveniji.

Naš medgeneracijski program popestrijo različne ustvarjalne delavnice, zeliščarske delavnice, šiviljske delavnice, delavnice tradicionalnih prekmurskih obrti, delavnice ročnih del, tečaji tujih jezikov, računalniško opismenjevanje (predvsem starejših, upokojencev), kuharske, lutkovne, literarne, glasbene, cvetličarske, vrtičkarske delavnice, pogovorne delavnice, potopisna predavanja … deluje pa tudi nekaj terapevtskih skupine, skupin za samopomoč ter učne pomoči za šolarje, dijake in študente.

V desetih letih je Hiša Sadeži MS naštela 60.000 obiskov, v njej je našlo svoje mesto preko 8600 uporabnikov, okoli 2000 različnih na leto. Vsako leto je v Hiši aktivnih preko 100 aktivnih prostovoljcev, ki opravijo do 5.000 ur prostovoljskega dela.

Zadnje desetletje smo sodelovali z zelo veliko nevladnimi organizacijami in javnimi zavodi, podpira nas več občin, za kar smo zelo hvaležni. Povezovanje in sodelovanje je temelj dela Slovenske filantropije. Menimo namreč, da je to pot k napredku družbe in samo tako vsak njen člen, sadež, lahko izživi svojo družbeno vlogo.

Še posebej smo hvaležni Občini Murska Sobota in županu, dr. Aleksandru Jevšku, za podporo v vsem času našega delovanja, saj brez tega ne bi mogli obstati in nanjo računamo tudi v prihodnje. Hvala tudi Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj so nas pred leti sprejeli med socialnovarstvene programe in sofinancirajo naše delo.

Direktorica Slovenske filantropije, Tereza Novak, se je zahvalila še nekaterim posameznikom, ki so bistveno prispevali k temu, da je do izvedbe projekta sploh prišlo: Mojca Krisper, Kristina Plavšak Krajnc, Maja Jenko in marketinška agencija Imago, Tatjana Fras, Bojan Petrijan, Anton Štihec, Andrej Kalamar in Barbara Goričan. Seveda gre vsa zahvala tudi vodji HSD Murska Sobota Darku Kranjcu in vsem zaposlenim.

Gostje so na dogodku lahko uživali ob pesmih ljudskih pevk in pevcev Hiše Sadeži družbe Murska Sobota, skeču znane prekmurske pisateljice ge. Karoline Kolmanič in odlični predstavi TIK-TAK osnovnošolcev DOŠ 1 Lendava, ki jo toplo priporočamo v ogled.

Ker smo tudi kot Slovenska filantropija in Hiša Sadeži družbe odprti za vse, smo obeležitev desete obletnice delovanja združili s projektom ZaVse/4ALL, ki informira in ozavešča javnost o različnih oblikah diskriminacije in tudi o možnostih varstva pred tem pojavom. V tem projektu skupaj z izjemno stand up komičarko Martino Ipša (na dogodku v vlogi voditeljice) opozarjamo, da je pri preprečevanju diskriminacije pomemben vsak od nas – mi smo tisti, ki lahko diskriminaciji rečemo ne in ukrepamo, če jo zaznamo ali poznamo koga, ki je žrtev diskriminacije.

Niso toliko pomembne številke, kot kakovost srečanj, odnosi med ljudmi, pomoč, zaupanje, tolažba, veselje, druženje…Hiša je postala ena velika družina ljudi, ki se radi srečujejo in delijo svoje izkušnje, zgodbe in si popestrijo življenje. Še na mnoga leta!

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor